Стойността на открития кокаин е 5 000 000 лева. Снимки Окръжна прокуратура Бургас

Стойността на открития кокаин е 5 000 000 лева. Снимки Окръжна прокуратура Бургас

Започна разследване по досъдебно производство за открия с цел разпространение 76 килограма кокаин. В складово помещение на улица "Индурстриална" в Бургас, без надлежно разрешително са държани с цел разпространение приблизително 76 килограма кокаин, като наркотичните вещества са в особено големи размери. Престъплението е по член 354 а, ал. 2, изр. последно, връзка с ал. 1, изр. 1, предложение 4 от Наказателния кодекс.
"Високорисковото наркотично вещество е било открито в четири кашона с банани, които са съставлявали част от пратка, пристигнала на 29-ти юли 2019 година от Република Еквадор през Република Италия в "Пристанище Бургас". Получател е било българско търговско дружество. Общото количество на получените плодове е 20 626 кашона, разпределени в 19 контейнера", каза окръжният прокурор Георги Чинев. Извършен е оглед на местопроизшествието, проведени са разпити на множество свидетели и са назначени физико-химически експертизи на иззетото наркотично вещество.
Пробата е показала, че откритото количество вещество реагира на кокаин.
"За това деяние законът предвижда наказание "лишаване от свобода" за срок от 5 до 15 години и глоба в размер от 20 000 до 100 000 лева по образуваното досъдебно производство за държане с цел разпространение на високорисково наркотично вещество в особено големи размери", допълни прокурор Чинев.
"Наркотиците са били поставени в пакети, обвити с оловно фолио, което е затруднило визуализацията им при граничния и митнически контрол", допълни шефът на Областна дирекция на МВР старши комисар Калоян Калоянов. Той изтъкна, че стойността на откритото наркотично вещество е над 5 000 000 лева, като разследването по делото ще продължи и на територията на цялата страна, тъй като търговското дружество - получател в страната ни притежава подобни складове и в градовете - София, Варна и Пловдив.
"По първоначални данни чистотата на открития кокаин е изключително висока. Наркотичното вещество е най-голямото задържано от Областната дирекция от началото на 2019 година", допълни старши комисар Калоянов.

Галерия