Проверките започват от 1-и ноември и ще преминат на три етапа. Снимка Лина Главинова

Проверките започват от 1-и ноември и ще преминат на три етапа. Снимка Лина Главинова

Акция "Зима" започва от 1-и ноември. Ще се проверяват автомобили, велосипеди и моторни превозни средства и пешеходци. Очаква се проверките от 1-и до 10-и ноември да обхванат велосипеди и превозни средства, задвижвани от животинска тяга. През втората половина на месеца ще бъдат проверявани предимно моторни превозни средства, като се следи за тяхната техническа изправност. От Главна дирекция „Национална полиция“ припомнят че водачите на МПС, са задължени от 15-и ноември до 1-и март да използват зимни гуми или гуми с поне 4 мм. дълбочина на протектора. СБА още обявиха, че техните сервизи ще предлагат безплатна проверка на техническото състояние на автомобила.

От началото на годината в страната са станали 5690 тежки катастрофи с 534 загинали и 7161 ранени хора. В сравнение със същия период на миналата година жертвите са с 54 по-малко.

Първият етап е от 1-и до 10-и ноември и в този период ще има засилени проверки за велосипедисти и каруци. 6 ноември е обявен за Ден без загинали колоездачи на пътя. От 11-и до 20-и ноември кампанията е насочена към пешеходците, като пътните полицаи ще проверяват не само дали те спазват правилата за движение, а също така дали водачите са толерантни и се съобразяват с предимството им на обозначените места. Периодът съвпада и с обявения от ОНН Ден без жертви на пътя. В третия етап от акцията – от 21-и до 30-и ноември, катаджиите ще проверяват дали автомобилите са готови за зимата.