Ваксини ще се слагат и при нужда и денонощно в лечебните заведения. Снимка Черноморие-бг

Ваксини ще се слагат и при нужда и денонощно в лечебните заведения. Снимка Черноморие-бг

Във връзка с възможността за ваксинирането срещу COVID-19 на всички желаещи, без значение от фазата на Националния ваксинационен план, в която попадат, министърът на здравеопазването проф. д-р Костадин Ангелов изпрати писмо до 28-те регионални инспекции в страната. В него той разпорежда да се създаде необходимата организация, която да даде възможност ваксини да се поставят в имунизационни пунктове, както следва:

- целодневно през почивните дни (събота и неделя);

- в следобедните часове на работната седмица (от понеделник до петък);

- при необходимост, денонощно, в лечебните заведения в областните градове. 

Министерството на вътрешните работи ще оказва съдействие на регионалните здравни инспекции при транспортирането и снабдяването с ваксини срещу COVID-19.

Допълнителни въпроси относно организацията и записването за ваксиниране желаещите могат да задават към съответната РЗИ.

Масовата ваксинация започна през изминалия уикенд с т.нар. зелен коридор. Той даде възможност на желаещите, които не попадат в първите четири фази на националния имунизационен план да се имунизират с ваксина, която е налична в момента.

През първия ден на масова имунизация (събота 20-ти февруари б.р.) са поставени 3197 от ваксината на "Астра Зенека" и 207 на "Модерна" (177 в София - столица и 30 в Хасково б.р.). Същият ден са поставени 684 дози от ваксината на "Пфайзер" - това са втори дози на заетите в сферата на образованието.

В Бургас англичани и руснаци сред първите ваксинирани с Астра Зенека