Англичанката Катрин Мартин бе сред първите, които се ваксинираха днес в Бургас. Снимки Черноморие-бг

Англичанката Катрин Мартин бе сред първите, които се ваксинираха днес в Бургас. Снимки Черноморие-бг

Англичани и руснаци, със статут на постоянно пребиваващи в България, бяха сред първите, които се имунизираха с ваксината на "Астра Зенека" днес в Бургас. През този уикенд, освен хората, които ще бъдат ваксинирани като част от втора и трета фази, ще има и зелен коридор за всички, които желаят да го направят, но не искат да чакат началото на масовата имунизация.

Това става възможно след разпореждане на министър-председателя Бойко Борисов по време на вчерашното работно съвещание с представители на Националния оперативен щаб, ваксинационния щаб и здравния министър Костадин Ангелов. До това решение се стигна, след като министър Ангелово обяви, че хора, които са заявили желание да се ваксинират в деня, в който трябва да го направят не се явяват. Това забавя националния ваксинационен план.

57 600 дози от ваксината срещу COVID-19 на "Астра Зенека" пристигнаха вчера в страната. Те бяха разпределени към Регионалните здравни инспекции в страната. Точно с тази ваксина ще се извършва масова ваксинация в осигурения зелен коридор този уикенд.

Тази сутрин опашка от желаещи да се ваксинират се изви пред корпус 3 на Комплексния онкологичен център в Бургас. "Имаме 20 флакона, като всеки флакон съдържа ваксина за 10 човека. Това означава, че днес можем да ваксинираме 200 желаещи. Ако флаконите свършат, а има още хора, дошли да се имунизират, ще направим запитване до РЗИ, за да бъде направена допълнителна доставка в случай, че разполагат с още ваксини", каза пред "Черноморие" д-р Теодор Попов - завеждащ ковид сектора в КОЦ - Бургас.

В залата за ваксинация бяха пускани по десет души едновременно. Докато те попълват декларацията си за информирано съгласие, д-р Попов им разяснява какви са страничните ефекти след ваксинацията. Може да се появи болка на мястото, където е направено обождането с иглата, да се появи изтръпване на ръката, температура между 37,2 и 37,4 градуса, болки в мускулите, главоболие. Рядко се среща гадене и повръщане. Може да се вземе профилактично парацетамол. Препоръчително е ваксинираният да остане у дома в следващите от 24 до 48 часа.

"Не е препоръчително да се ваксинират хора, които имат неразположение, температура или са провели химиотерапия през последните 12 дни", уточни д-р Попов.

"Нямах притеснения. Бях решил да се ваксинирам, когато ми дойде реда. Като разбрах, че мога да го направя днес не се поколебах", сподели Бойко Иванов от Бургас. Той не се притеснява, че имунизацията му е направена с ваксината на "Астра Зенека", която през последните дни предизвика реакции и спиране на ваксинацията на някои места по света, заради невисокия процент на защита, която производителите дават.

Англичани и руснаци, които от години живеят в България и са със статут на постоянно пребиваващи, бяха сред първите желаещи да се ваксинират днес.

"Вчера разбрахме, че можем да се ваксинираме и не се поколебах да го направя. Имам си нужните документи, от 15 години живея в село Димчево", сподели Катрин Мартин, която е британски гражданин. Тя обаче призна, че не смята да се връща в родината си, след като Великобритания напусна ЕС и не се налага, тъй като е с редовен статут.

Колебания да се ваксинира с "Астра Зенега" няма и бургазлията Димитър Петров. Дъщеря му от 20 години живее в Нотингам, Великобритания. "Тя вече се ваксинира със същата ваксина и ми каза, какви са симптомите. Бях се записал при личния си лекар за ваксина, когато ми дойде реда и като разбрах, че мога да го направя по-рано, дойдох днес", каза пред "Черноморие" мъжът.

Веднага след него група руснаци попълниха декларацията за информирано съгласие и бяха ваксинирани. Тя бяха дошли организирано от Поморие, където живеят от години и имат статут на постоянно пребиваващи у нас.

Ваксинацията с "Астра Зенека" ще продължи и утре от 09.00 до 15.00 часа в кабинета на КОЦ - Бургас.

Ваксинираха с втората доза 60 учители в Бургас