Задължителното носене на маска на обществени места се отлага засега. Снимка Черноморие-бг

Задължителното носене на маска на обществени места се отлага засега. Снимка Черноморие-бг

Заповедта на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев за задължително носене на маски на обществени места не издържа и 24 часа. На извънреден брифинг министър Ананиев заяви, че издава заповед, с която отменя точка 9 от заповедта си от 30-ти март до постигане на консенсус в обществото.

"Всички мерки, които се предприемат от Щаба, от правителството и се реализират в заповеди от министъра на здравеопазването са насочени към защита на здравето на българските граждани. Правителството подкрепя носенето на маски, но няма пълно обществено съгласие за това", добави министър Ананиев.

Той обяви, че ще бъдат закупени 1 млн. предпасни маски, които ще бъдат раздадени чрез структурите на Министерството на труда и социалната политика на социално слаби и хора, които нямат възможност да закупят маски. Това трябва да стане до седмица, най-много - две.

"Използването на маски дава възможност за отдалечаване от онези мерки, които значително ще ограничат гражданските права на българското население. Дълбоко сме убедени, че тази мярка води до отдалечеване на онзи момент, когато ще трябва да пристъпим към тези мерки", допълни Кирил Ананиев.