Обезщетенията ще се изплащат от следващата седмица. Снимка Архив Черноморие-БГ

Обезщетенията ще се изплащат от следващата седмица. Снимка Архив Черноморие-БГ

Обезщетение от 150 до 225 лева за овца или коза ще получи всеки стопанин, който е пострадал от чумата по животните. Заради болестта се наложи да бъдат умъртвени десетки животни.

"След поредица от срещи и заседания на Министерството на земеделието и храните, Българската асоциация за безопасност на храните,  след обсъждане на предприетите мерки за ликвидиране на заболяването, както и финансовите най-вече, вече са ясни и параметрите на обезщетения. Обезщетението на племенни животни, за които се прилага развъдна програма е по оценка, по породна принадлежност и развъдна стойност, и други показатели. За овцете по селекционен контрол оценката е индивидуална за всяко животно – средната цена е 225 лева. За овцете, които не са под такъв контрол, оценката е върната за ревизия, за да бъдат защитени по-добре пострадалите животновъди и се очаква да излезе, но говорим за не по-малко от 150 лева", каза министърът на земеделието Румен Порожанов в отговор на питане на бургаски депутати от ГЕРБ.

Министър Порожанов поясни и за средствата по държавна помощ de minimis за овцевъди и козевъди. Те са съгласно Регламент (ЕС) № 1408/2013 за регистрираните по Наредба № 3 от 1999 г. земеделски стопани за 2018 г. Първата схема „де минимис“ е насочена към фермери от цялата страна, отглеждащи овце-майки и/или кози-майки и е в размер до 8 274 336 лева. Ставката за подпомагане за една овца-майка и/или коза-майка е в размер на 7 лева. Помощта има за цел да компенсира животновъдите за изкупната цена на суровото мляко от дребни преживни животни, и да намали затрудненията в сектора.

Финансовият ресурс за държавна помощ de minimis за 2018 г. е в размер на 1 094 140 лева за подпомагане на земеделски стопани, чиито животни са засегнати от болестта чума по дребните преживни животни в областите Ямбол и Бургас. За общините, в които има забрана за предаване и търгуване на овчето мляко помощта е в размер на 25 лева на овца/коза. За засегнатите от въведената едноседмична забрана за цялата област преди излизане на разрешението на Брюксел за регионализацията на мерките  от областно на общинско ниво подпомагането е в размер на още 7 лева на брой животно.

В отговор въпроса за необходимите мерки Порожанов, заяви, че ще се възложи цялостен анализ за региона на Сакар и Странджа. Стана ясно още, че ще се мисли и в посока търсене на начини за обезпечаване на разходите за съпътстващи дейности на общините при възникване на подобна ситуация.