Ремонтът на яслата се забави заради конструктивни проблеми по сградата. Снимка Община Варна

Ремонтът на яслата се забави заради конструктивни проблеми по сградата. Снимка Община Варна

Родителите на класираните деца в детска ясла "Роза", които не могат да изчакат приключването на ремонтните дейности на сградата, могат да подават заявления да бъдат преместени в другите 11 общински детски ясли, съобщават от дирекция "Здравеопазване" към Община Варна. Документите могат се подават в срок до 29-ти октомври 2021 г. в сградата на яслата - улица "Роза" №34. Кандидатите ще бъдат разпределени на случаен принцип в присъствието на родители.

Ремонтът на ДЯ "Роза" започна през септември 2020 г., но бе забавен, заради установени сериозни конструктивни проблеми по сградата, построена през 1971 г. Това наложи временно замразяване на дейностите и подготовка на нови проекти, свързани с необходимост от укрепване на подова плоча и изграждане на метална конструкция в помещение 19, Блок 1, укрепване на плоча на котелното помещение, обособяване на отделен вход и съпътстващи укрепителни дейности около него. Подготвени бяха и проектни решения за топлоизолиране и хидроизолиране на основите на сградата, изграждане на външно стълбище за аварийна евакуация и др.

В момента проектите са на етап съгласуване с експлоатационните дружества - ВиК, Енерго, РДПБЗН, РЗИ, "Овергаз Мрежи" за издаване на необходимите становища. След изготвянето на комплексен доклад за оценка на съответствието на инвестиционните проекти ремонтът ще продължи. Целта е сградата да бъде напълно безопасна и за децата, и за персонала, който работи там, коментираха от дирекция "Здравеопазване".