Контролът над моторните превозни средства, придвижващи се на територията на Бургаска община продължава да е засилен и с днешна дата. Снимка Архив Черноморие-бг

Контролът над моторните превозни средства, придвижващи се на територията на Бургаска община продължава да е засилен и с днешна дата. Снимка Архив Черноморие-бг

Заради шума, полицаи съставиха актове на четири БМВ-та и седем мотора. Общо 11 акта по Закона за движение по пътищата са съставени на водачите на четири леки автомобила "БМВ" и седем мотоциклета за първите две септемврийски седмици, в резултат на активните действия на служителите от сектор "Пътна полиция" към Областна дирекция на МВР – Бургас, ангажирани с ограничаване на завишени нива на шум при придвижване на моторни превозни средства по основните пътни артерии на Бургаска община.

Полицейските служители осьществяват постоянен контрол за повишения шум при придвижване, като при констатиране на въпросното нарушение на ЗДвП, образуват и административно-наказателни производства срещу нарушителите, прилагайки предвидените принудителни административни мерки. От началото на септември са съставени 11 акта и са стартирани административно-наказателните процедури.

Проверките за неизправни шумозаглушители на моторните превозни средства или липсата на такива продължават и към момента, като служителите на сектор "Пътна полиция" работят преимуществено в тъмната част на денонощието. При установяване на технически неизправни моторни превозни средства с липсващи шумозаглушители на изпускателната уредба се издават и връчват актове за установяване на административното нарушение, както и заповеди за временно спиране от движение.

Полицейските служители на ОДМВР - Бургас осъществяват проверки и за изменения в конструкцията на моторните превозни средства, водещо до високи нива на шум - монтиране на специални шумоусилващи тръби, премахване на катализатор и шумозаглушителя. Направените изменения водят не само до нетърпим шум, но и до замърсяване на околната среда.

Санкцията, предвидена в закона за този вид нарушения е глоба в размер до 200 лева и спиране от движение на автомобила до отстраняване на неизправността. На санкция полежат и автомобили, които превишават нивото на шума поради техническа неизправност.

Контролът над моторните превозни средства, придвижващи се на територията на Бургаска община продължава да е засилен и с днешна дата, а служителите на сектор "Пътна полиция" безкомпромисни при констатиране на нарушения на ЗДвП.