И най-малките ученици ще преминат в дистанционна форма на обучение. Снимка Архив Черноморие-бг

И най-малките ученици ще преминат в дистанционна форма на обучение. Снимка Архив Черноморие-бг

Училищата ще останат затворени за периода от 30-ти ноември до 3-ти януари. Учениците от I-ви до XII-ти клас преминават отново на дистанционно обучение. Досега то важеше само за учениците от среден и горен курс, като в някои градове на страната учениците от V клас нагоре се върнаха отново в класните стаи, но за кратко. Сега у дома ще си останат и най-малките - децата от предучилищна възраст, първи, втори, трети и четвърти клас.

Вторият локдаун влиза в сила от вечерта на 27-ми ноември. Така че този петък ще последният присъствен учебен ден за тези, които все още ходят на училище. От 30-ти ноември затварят и детските градини, и яслите. Те ще останат затворени до 21-ти декември - понеделник, включително. До тази дата ще продължи локдауна в страната, обяви министърът на здравеопазването Костадин Ангелов.

Според учебната програма, Коледната ваканция за учениците трябва да започне от 24-ти декември, четвъртък. Това би означавало, че учениците трябва да се върнат в класните стаи за два дни - 22-ри и 23-ти декември. Напрактика обаче това няма да стане, тъй като предстои ваканцията, обяви министърът на труда и социалната политика Деница Сачева. Така учениците ще преминат в присъствена форма на обучение не по-рано от 4-ти януари 2021 година, когато започва учебния процес след ваканцията. Дали това ще се случи обаче не е ясно.

Също така не е ясно и дали градините, и яслите ще отворят на 22-ри декември при положение, че от 24-ти декември започват 5 празнични дни - до 28-ми декември, понеделник, включително.

За периода от 30-ти ноември до 21-ви декември и студентите ще продължат дистанционното си обучение. Те преминаха на тази форма още преди месец и локдауна напрактика не ги засяга.

Затварят се обаче и езиковите центрове, школите, извънкласните форми на обучение за периода от 27-ми ноември вечерта до 21-ви декември.

България във втори локдаун - затварят всичко за месец