Учениците, вместо да си стоят у дома, са по кафенета и улици. Снимки Лина Главинова

Учениците, вместо да си стоят у дома, са по кафенета и улици. Снимки Лина Главинова

Училищата и университетите на територията на цялата страна са затворени, заради обявеното едномесечно извънредно положение в страната във връзка с корона вируса. Със заповед на кмета на Бургас Димитър Николов до следващо нареждане:

1.1. Да бъдат преустановени учебните занятия и изпити в университетите и техните филиали, училищата, школите, в това число частните такива;

1.2. Да бъдат преустановени всички спортни мероприятия на закрито, извънкласни форми и масови мероприятия, както и тренировки в училищата, спортните комплекси, басейните, фитнесите, включително и тези, разположени в обекти, които не са собственост на Общината.

"Училищата са готови да извършват дистанционно обучение. Нови знания няма да бъдат предавани. Директорите ще са на разположение събота и неделя да отговарят на въпроси и да структурират процеса. Учителите, ако работат по 5 астрономически часа на ден, ще им се затича трудов стаж. Който не желае да работи по този начин, може да излезе в отпуска", каза Виолета Илиева - началник на Регионалното управление на МОН в Бургас.

Въпреки, че занятия в класните стаи няма, а те ще се провеждат посредством интернет платформи, една не малка част от учениците в Бургас днес бяха по кафенетата и улиците, установи проверка на "Черноморие". Това е и в разрез с призива за ограничаване на събирането на куп и повече дисциплина с цел превенция срещу корона вируса.

Галерия