На 1-ви май падна забраната за носене на маски на открито. Снимка Архив Черноморие-бг

На 1-ви май падна забраната за носене на маски на открито. Снимка Архив Черноморие-бг

Маските да станат задължителни и на открито. Това предложение, отправено в доклад на главния държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев беше подкрепено и от здравния министър проф. Костадин Ангелов. Новината дойде след двучасов видеоконферентен разговор между министъра, зам.-министър Бойко Пенков, експерти от Министерство на здравеопазването и членове на Експертните съвети по епидемиология и инфекциозни болести.

Сред обсъжданите теми били и продължителността на карантината, въвеждането на допълнителни противоепидемични мерки, които да нямат рестриктивен характер, засилването на държавния здравен контрол чрез учестени проверки, критериите за дехоспитализация на пациенти с доказан COVID-19, кадровата обезпеченост с легла и медицински специалисти.

"По време на срещите в страната колеги от всички структури изразяват притесненията си, свързани с повишаването на заболяемостта, и настояват за по-строг контрол на ситуацията и въвеждане на маски на открито", коментира проф. Ангелов. В доклад на главния държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев също се отправя предложение за въвеждане на маски или друго средство, покриващо носа и устата, на открито.

"Това е най-леката възможна мярка и с оглед експертизата на заставащите зад нея, считам, че трябва да я въведем. Щом експертите категорично подкрепят такъв тип противоепидемична мярка и тя по никакъв начин не е ограничаваща за гражданите, а очакванията са вследствие на засиления контрол и при условие, че всички ние спазваме мерките, заболяемостта от COVID-19 да намалее с до 30%, ще го направим", допълни здравният министър, цитиран от пресцентъра си.

В рамките на срещата членовете на експертните съвети и здравният министър коментираха и хипотезата за намаляване на карантината на контактни лица от 14 на 10 дни.

Маските бяха задължителна за носене и на открито по време на извънредното положение у нас в началото на пандемията, което бе обявено на 13-ти март и продължи два месеца. От тогава до 30-ти ноември страната продължава да е в извънредна епидемична обстановка. Забраната за носене на маски на открито отпадна на 1-ви май, но по всяка вероятност ще бъде въведена отново. Това ще стане ясно на извънреден брифинг днес.