Здравният министър проф. Сербезова (втората отляво надясно) бе посрещната от ректора на университета проф. Магдалена Миткова (вляво). Снимки Университет Проф. д-р Асен Златаров

Здравният министър проф. Сербезова (втората отляво надясно) бе посрещната от ректора на университета проф. Магдалена Миткова (вляво). Снимки Университет Проф. д-р Асен Златаров

Министърът на здравеопазването проф. Асена Сербезова откри пленарната сесия на Петата научна конференция "Предизвикателства пред общественото здравеопазване в условията на здравна криза", която се провежда в бургаския университет "Проф. д-р Асен Златаров". Националният форум се организира от Българското научно дружество по обществено здраве и Факултета по обществено здраве и здравни грижи към университета. Участие в него вземат специалисти от най-високо равнище от Бургас, София, Варна, Стара Загора и Плевен.

Министър Сербезова обърна внимание на отличната база за обучение и организация в здравните факултети на бургаския държавен университет. В доклада си тя акцентира върху ролята на общественото здраве в еволюцията на съвременните системи на здравеопазване.

Министърът на здравеопазването засегна и темата с негативното отношение на част от обществото срещу ваксините за COVID-19. По думите й вече се забелязва на този етап слаб отлив от интерес и към ваксините от задължителния календар, което е тревожен факт.

Деканът на Медицинския факултет на университет "Проф. д-р Асен Златаров" проф. Христо Бозов съобщи, че Бургас за първи път е домакин на високия форум. Неговият научен доклад беше посветен на интегрирането на онкологичната помощ в ситуация на Ковид пандемия. В най-тежките дни на този период Комплексния онкологичен център лекуваше и пациенти с тази диагноза, което беше прецедент за държавата. Проф. Бозов обърна внимание и на всеотдайната работа в това отделение на студентите от Бургас. Млади хора от Лондон и Брюксел пък са се върнали в родния си град за да помагат на ковид болните като санитари. По думите на проф. Бозов за пациентите е било важно не само адекватното лечение, а и емпатията от страна на колектива. 

Гост на конференцията е и създателят на общественото здравеопазване в България проф. Цекомир Воденичаров. Неговият доклад засегна ролята на парите в развитието на обществото и здравеопазването, както и текущи предизвикателства в системата.

Галерия