Сертификатът ще остане действащ само за страните от ЕС. Снимката е илюстративна

Сертификатът ще остане действащ само за страните от ЕС. Снимката е илюстративна

Зеленият сертификат в България отпада поетапно от 24-ти февруари, четвъртък. Това обяви на извънреден брифинг в Министерски съвет главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

"Първа стъпка - от 24-ти февруари се дава възможност на всеки обект с обществено предназначение да допуска лица без сертификат. Изискването за него остава за персонала. Разрешава се и посещението на до 12 деца в школи, образователни и езикови центрове. Този етап ще влезе в сила от тази седмица", обясни доц. Кунчев.

"От 5-ти март, ако нещата все още се развиват в положителна посока, посещенията на дейности и услуги в обекти с обществено значение задължително ще стават без зелен сертификат, независимо от личното мнение на собственика. Все още обаче документът ще е необходим за персонала. Вече ще се позволява смесването на паралелки в училищата при извънкласни дейности. Човек със зелен сертификат ще може да влиза в България през граничните ни пунктове от която и да било страна, без ограничителни мерки", каза още доц. Кунчев.

"Някъде към 20-ти март ще премахнем зеления сертификат и той ще остане действащ само за страните от Европейския съюз", обяви премиерът Кирил Петков.

"Искаме да отчетем, че успяхме да минем през Омикрон без затваряне масово на училища и бизнеси. Това беше благодарение на методиката, която целият отбор съставихме на базата на модел, който изчисляваше реалната ситуация", допълни премиерът.

Петков каза още, че отчитайки всичко постигнато до този момент, някъде към 20 март ще е възможно да премахнем всички ограничения в страната и зеленият сертификат да остане действащ само в Европа.

"Ще мотивираме българите да се ваксинират и искам да кажа нещо много важно – да благодаря на всички лекари на първа линия. Новината днес е, че нашият план е 20-ти март да бъде край на зеления сертификат в България и ваксинацията да продължи в същите темпове", каза още премиерът.