Пътищата са проходии при зимни условия. Снимка Архив

Пътищата са проходии при зимни условия. Снимка Архив

Зимата се завърна. Оранжев предупредителен код е обявен за днес в цяла България. За областите Смолян и Кърджали кодът е червен, е обявен червен код. В тези райони ще има силни снеговалежи и ще се образува снежна покривка около 40 см. В комбинация със силния североизточен вятър, със средна скорост 15-20 м/с ще има виелици и навявания.

Ще духа силен вятър от изток-североизток, с него ще продължи да нахлува студен въздух и ще има условия за виелици и навявания. Температурите ще са без съществен дневен ход, от минус 9 до минус 7° в Западна и Централна България до 0 – 5° на места в югозападните райони и по Черноморието, предаде vesti.bg.

По Черноморието ще бъде облачно, ветровито и с валежи предимно от сняг. Ще духа умерен до силен вятър от изток-североизток. Максималните температури ще са между 0 и 4°. Температурата на морската вода е 6 - 7°. Вълнението на морето ще е 4 - 5 бала.

В планините ще бъде ветровито, студено и с валежи от сняг. Ще духа силен до бурен вятър от изток-югоизток. По високопланинските проходи ще има снежни виелици и навявания. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около минус 9°, на 2000 метра – около минус 11°.

През следващите дни ще бъде много студено, като сутрин температурите ще са предимно между минус 10° и минус 15°, на места и по-ниски, а и дневните навсякъде ще са отрицателни.

От Пътната агенция предупреждават шофьорите да карат внимателно по пътищата заради очакваните снеговалежи, силен вятър и снегонавявания.  

Валежите още във вторник чувствително ще отслабнат, в повечето райони временно и ще спрат, но вечерта от югозапад отново ще завали. Вятърът също ще отслабне. В сряда ще превалява сняг, на повече места и повече като количество - в югоизточната половина от страната. Вятърът ще се ориентира от север-северозапад и ще се усили, повече в Източна България.

Март ще започне без валежи, а и облачността временно ще се разкъсва. През деня вятърът ще придобие южна компонента и ще започне затопляне.