На територията на националния курорт има разположени 308 незаконни бараки, павилиони, маси. Снимки Община Варна

На територията на националния курорт има разположени 308 незаконни бараки, павилиони, маси. Снимки Община Варна

Златни пясъци посреща сезона с над 300 незаконни обекта. През 2020 и 2021 г. бяха извършени проверки от служители на дирекция "Управление на сигурността и контрол по обществения ред" към Община Варна в курортен комплекс "Златни пясъци", при които е установено, че на територията на националния курорт има разположени 308 незаконни бараки, павилиони, маси. Същите са поставени без разрешение от главния архитект на Община Варна и подлежат на премахване от ДНСК, съгласно чл. 57а от ЗУТ. 

"Община Варна е изпратила няколко писма до РДНСК, заедно с приложен снимков материал с констатираните нарушения, но реакция няма! Не съм чул да има и обществено възмущение. Вероятно и това лято Златните ще посрещнат туристите с незаконни бараки, от които се веят гащи и чорапи", обяви на пресконференция днес кметът на Варна Иван Портних.

Той коментира и поставянето на павилиони в Морската градина. Това стана факт след положително становище от Националния институт по недвижимо културно наследство /НИНКН / и решение на комисия от общински съветници и един представител на общината. С други думи, търговските обекти в парка са поставени законно, но това не означава, че съм техен защитник, нито че одобрявам вида им. Знаете, че през годините ликвидирах баракизацията в центъра - премахнахме павилионите до Юнашкия салон, по ларгото, край Козирката. Ще продължим да се борим и с незаконните бараки на Златните, коментира кметът. Той допълни, че вчера е провел работна среща с архитекти и урбанисти, с които са били обсъдени много въпроси, свързани с развитието на градската среда. "Представена е била и идея за създаване на дизайн код, с цел унифициране на различни елементи на градската инфраструктурата - пейки, кошчета, табели, спиркозаслони и други. От КАБ заявиха, че ще ни подкрепят в борбата с незаконното строителство. Така, че развитие по темата ще има - както за Морската градина, така и за курортите край Варна", допълни кметът.

Иван Портних коментира и темата със законността на лятната градина на ресторант "Хоризонт". Административният съд поиска на първото си открито заседание допълнителна експертиза за поставените 10 преместваеми обекта на поляната в Морската градина на ресторант „Хоризонт“ - на бившия областен управител от "Промяната" Благомир Коцев, за да установи дали са разположени незаконно. 

"Уважавам както протеста на Районната прокуратура, така и работата на съда. Тъй като предстои ново заседание на 25 април, ще изчакам окончателното становище на магистратите по темата, но при всички случаи е много арогантно да се изживяваш като борец за опазване на зелените площи, докато съд и прокуратура проверяват дали ресторантът ти е превзел незаконно над 2 дка поляни в Морската градина", коментира кметът.

Галерия