DSC_4734

DSC_4734

Жоро Дюлгеров мечтае за дует с Лара Фабиан

- Бургас с начален час 19.00.

С Жоро, както го наричат приятелите му, се познаваме от години и затова и интервюто, което даде за сайт "Черноморие", вместо в обичайната форма "Вие" премина на "ти".

- Подготвяш специален концерт, в който ще участват утвърдени имена от родната поп музика. Концертът ще бъде и своеобразна промоция на твоя първи албум. Колко дълго отлага това събитие?

- Прекалено дълго време. Ти си един от преките свидетели на това. Това забавяне не беше поради мързел, а по-скоро заради това, че през годините записвам много песни с утвърдени имена в българската музика. Това са 34 авторски песни, един сериозен архив. Реших с появата на първия ми диск, който наистина много закъсня, да направя концерт и да представя по-голяма част от тези песни по нов начин, с нови аранжименти и на живо, с мултимедийно шоу, което сме подготвили заедно с целия екип, който работи за реализацията на спектакъла.

- Колко дуетни изпълнения ще видят и чуят зрителите, които ще дойдат в залата на Операта този петък?

- Включил съм всички дуети, защото това са песни, които са печелили големите награди на конкурса "Бургас и морето". Ще звучат "Всичко е наред" в дует с Ралица Ангелова от "Фамилия Тоника", "Това море и този бряг" в дует със Стефан Илчев, "Остров спасение" в дует с Красимира Кралева (песента спечели втора награда на "Бургас и морето" - б.а.). Единствената песен, която няма да мога да представя, е на Георги Русев - "Море от синева", която изпълнихме с Гери Великова, защото тя е извън страната. Разбира се, ще изпълним и дует с Георги Христов, който ще бъде специалният гост на концерта.

- Лятото по време на концерта на Георги Христов в Летния театър, двамата пяхте в дует. Това изпълнение ли ще чуят и зрителите сега?

- Не, ще изпълним друга песен. Тогава дуетът ни беше импровизация, защото преди това не бяхме репетирали. Сега ще представим конкретна песен. И дуетното ни изпълнение ще бъде представено по специален начин. Той ще направи 30-минутен ъмплъкт след моето изпълнение. Да пееш след Георги Христов е почти невъзможно. Той е голяма звезда в България.

- Доста дълго време работиш и над първия си албум. Колко песни ще съдържа?

- В албума има 11 парчета. Всички дуети, които съм изпял през годините, са включени в него. В него има и два инструментала за по-младите изпълнители, които искат да се занимават с пеене и искат да пеят някои от тези песни. Освен че участвам като певец в конкурси, съм бил и в журито и съм изненадан, че участниците изпълняват мои песни, като "Това море и този бряг", "Защо се сбогувам?".

- Коя от песните в албума ти е най на сърце?

- "Море от обич" - една песен по музика на Красимир Гюлмезов, която направихме през 1998 година и която ще прозвучи по време на концерта за първи път.

- Колко дълъг е пътят, който извървя, за да стигнеш до днес?

- Не бих казал, че е дълъг, по-скоро бих го определил като огромен, защото през това време преминаваш през различни метаморфози, сблъскваш се с различни хора. Пътят ми като изпълнител започна в една детска вокална група "Черно и бяло". Първите ми ръководители тогава бяха Владо Спасов от дует "Бургас" и Веселин Пренеров. Веско Пренеров беше ръководител на тази група, Владо Спасов ми преподаваше по музика, за което много му благодаря.

- Коя е  песента, която е твоята визитна картичка?

- "Това море и този бряг" - това е песента, нищо че е дует. Много често съм я изпълнявал и сам, когато Стефан не е могъл да присъства. Това е най-истинската песен и е песен, свързана с Бургас, с морето и с хората.

- От колко години си на сцената?

- Ако броим 1993 година, 23 години.

- Т.е. след 2 години ще празнуваш четвъртвековен юбилей?

- Да, така излиза. Наистина много закъснях и с този концерт, и с диска, но предпочитам да изпипам всичко. Това няма да е само концерт, който ще видят зрителите, които ще дойдат в Операта. Той ще бъде заснет от екип, който ще дойде от София специално за това.

- Известно време работи в София, участва в няколко реалити формата, защо се върна в Бургас?

- Тук е градът, в който съм се родил. Тук са приятелите ми. В семейството ми имахме много тъжни моменти след смъртта на баща ми, лека му пръст. Реших да остана с майка ми. Не са важни имотите, важни са близките. До София се пътува само за няколко часа, така че това не е проблем, че останах тук.

- Чувстваш ли се ограбен в музикално отношение, защото в Бургас няма толкова много възможности за изява за изпълнители като теб?

- Не, не се чувствам ощетен. Моята основна работа извън сцената е в пиано бар. Срещата с хората на тези места помага да се развиеш, защото клубната сцена изгражда изпълнителя, не голямата сцена. На сцената може да пееш на плейбек, докато в клуба се пее на живо.

- Има ли течение в музиката, към което все още не си се престрашил да залитнеш?

- Бях любопитен, когато поп фолкът навлезе. Имам един опит в тази област и той е пълна трагедия, след което реших повече да не правя такива експерименти със себе си. Не се срамувам. В крайна сметка човек винаги опитва. Поп музиката е моята сила. Неслучайно, когато бях в Беларус на фестивал, разбрах, че те харесват естрадния изпълнител. И аз се стремя да бъда добър естраден певец. Това е музиката, която се запява от всички.

- С кой композитор и текстописец искаш да работиш?

- Работил съм с почти всички утвърдени автори - Красимир Гюлмезов, Димитър Гетов, Иван Лечев, Вальо Пензов. Единственият човек, с когото не съм работил, е Стефан Диомов. Много бих се радвал, ако някой ден мога да изпея негова песен.

- Направил си много дуети. Имаш ли предизвикателство да опиташ с друг изпълнител?

- Единствената изпълнителка, с която искам да направя дует, е Лара Фабиан. Една жена, кооято безкрайно много обичам. След по-малко от месец ще бъда отново на неин концерт. Това е изпълнителка, която те кара да летиш в Космоса. Това е магия да бъдеш на неин концерт.

- Ти си бил на нейни концерти в София, в Измир. Колко концерта на Лара Фабиан си гледал на живо?

- Сега ще бъде петият. Живот и здраве на 15-и март ще я гледаме и в Лондон. Няма лошо да си призная, че съм неин фен и искам да я гледам на живо. За мен нейната музика е лек за душата.