Изложбата може да бъде видяна от 4-ти до 30-ти септември

Изложбата може да бъде видяна от 4-ти до 30-ти септември

Звезди се снимат с риби, за да обърнат внимание на необходимостта от опазване на морето и океаните и техните обитателите. Провокативната изложба е озаглавена "Fishlove" и ще гостува в Бургас от 4-ти до 30-ти септември. Изложбата за пръв път посещава България и е посветена на опазването на моретата и океаните от разрушителни риболовни практики.

Сред знаменитостите, осмелили се да застанат пред обектива, прикривайки телата си единствено с интересни морски създания, са актрисите Хелена Бонъм Картър, Джуди Денч и Джилиън Андерсън, колегата им сър Бен Кингсли, бизнесменът визионер сър Ричард Брансън, актрисата и бивша съпруга на Мик Джагър - Джери Хол, заедно с общата им дъщеря Лизи и мн. др.

Наскоро доклад на Организацията по прехрана и земеделие на ООН алармира, че годишната консумация на риба се увеличава два пъти по-бързо от нарастването на населението на Земята. Днес средното количество изядена риба на човек възлиза на над 19 килограма годишно, което е два пъти повече, отколкото преди половин век. В резултат само за 4 десетилетия морските видове са намалели с 39 %. Статистиката показва, че глобалното "производство" на риба, включващо както аквакултури, така и риболов, възлиза на 171 милиона тона за 2016 г. А в същото време повече от 800 милиона души на планетата зависят от морските животни за храната и доходите си. 98 % от тях живеят в развиващите се страни.

В контекста на тази стряскаща тенденция основната цел на кампанията е да обърне общественото внимание към неустойчивите риболовни практики, които с бързи темпове унищожават морските екосистеми.

Изложбата е тематично обвързана с духа на нашия град. Затова Община Бургас реши да подкрепи инициативата. Така от 4-ти до 30-ти септември част от атрактивните фотографии ще могат да бъдат разгледани и дискутирани от жителите и гостите на града. Те ще бъдат подредени на алеята пред културен център "Морско казино". Изложбата гостува в Бургас със сътрудничеството на фондация "Кредо бонум", организатор и на кампанията "Книги за смет", д-р Атанас Грозданов от Софийски университет "Св. Климент Охридски" и БАКБ.

Галерия