Вдигат 230 км. ограда по границата с Турция заради шапа Мерките са зарази епидемията от шап у нас. Заразата бе пренесена от диво прасе убито по време на лов край странджанското село Кости в края на миналата година. Взетите за анализ проби от месото са показали наличие на шап. В тази връзка министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов издаде заповед животните да бъдат затворени в дворовете и да се спре транспортирането им от място на място, както и да бъде забранен лова. Веднага бяха взети проби за анализ и се оказа, че има зараза в Кости и Резово. В резултат на положителните проби бяха унищожени десетки животни, а стопаните им ще получат компенсации. Първите помощи от 300 лева на стопанство бяха преведени тази седмица, когато министър Найденов бе на посещение в Резово.

Областният управител на Бургас Константин Гребенаров свика днес среща във връзка с решаване на проблема с разпространението на шап на територията на страната. В нея взеха участие директорите на РВМС – Бургас (Регионална ветеринаро-медицинска служба) - Димитър Германов и на РУГ Бургас (Районно управление по горите) - Румен Желев, кметът на община Царево – Петко Арнаудов, екип от Гранична полиция, както и представители на фирми за поставяне на обезопасителни ограждения.

Присъстващите обсъдиха няколко варианта, отхвърляйки този за изграждане на ново ветеринаро-медицинско съоръжение по дължината на самата гранична линия по редица причини, сред които финансовите параметри на съоръжението, причината, че някои от земите са частна собственост и евентуалното им отчуждаване ще продължи дълго във времето, както и заради опасността да бъде разрушено, заради честотото излизане на река Резовска от коритото й.

Взето бе решение да бъде възстановена на 100% телената ограда с дължина 230 км, както и на 50% бодливата тел. Това са параметрите, на базата на които ще бъде изчислена крайната цена на съоръжението. Съществува възможност ветеринаро-медицинското съоръжение да се изгради и върху бетонова основа.

Тези два варианта ще бъдат предложени на вниманието на министъра на земеделието и храните и на министъра на финансите, които от своя страна ще внесат за разглеждане в Министерски съвет.

Има възможност финансирането за възстановяване на съоръжението да бъде подпомогнато и от Европейския съюз, стига наблюдаващите случая на шап инспектори да го отчетат като необходима мярка за ограничаване на разпространението на болестта.