Зам.министър Зорница Русинова се срещна с екипиите на Патронажна грижа от Бургаска област. Снимки Черноморие-бг

Зам.министър Зорница Русинова се срещна с екипиите на Патронажна грижа от Бургаска област. Снимки Черноморие-бг

1 500 души ползват услугита на патронажната грижа в Бургас и областта. Техният брой в община Бургас е 750 души. Потребителите са възрастни, самотни хора, хора с увреждания, а през послесдните месеци и хора, които са поставени под карантина, заради COVID-19 и няма кой да им достави храна до дома. Това стана ясно по време на работна среща на зам.-министър на труда и социалната политика Зорница Русинова с екипите на "Патронажна грижа" от общините Бургас, Камено, Малко Търново, Средец, Поморие и Айтос. Тя благодари на работещите в звената. "Социалната работа, ако не се върши със сърце, няма как да се върши. Много е тежко за всички. Искаме да чуем и хората от другите общини, защото голямата община има повече възможности. На малките общини проблемите са по-различни", каза в началото на срещата Зорница Русинова.

Тя подчерта, че се обмислят варианти да бъдат наети на места и електротехник, водопроводчик, за да помагат с дребни ремонти на възрастните хора. Тези услуги тепърва ще бъдат развивани.

Зам.-министър Русинова не скри, че проекта за патронажната грижа е сред най-успешните на Министерството на труда и социалната политика. Предвидено е през следващата година с 10-25% да се увеличат стандартите за социални услуги. "Тогава ще регламентираме личните асистенти като държавна делегирана дейност, което ще даде възможност местните власти да допълват с патронажа, с личен асистент", обясни зам.министърът.

За следващата календарна година ще бъдат заделени 50 млн. лева за патронажна грижа, за да продължи да действа програмата.

Галерия