Имунизациите бяха възстановени и в бургаския КОЦ

Имунизациите бяха възстановени и в бургаския КОЦ

10 души се имунизираха в кабинета на Комплексния онкологичен център днес, след като бе възобновена ваксинацията с "Астра Зенека".

България спря ваксинацията с "Астра Зенека" миналия петък, 12-ти март, когато станаха ясни случаи на починали след поставяне на ваксината. Редица други европейски страни, сред които Германия, Франция, Италия направиха същото. От Европейската косимия по лекарствата (ЕМА) започнаха проучване и след седмица излязоха с решение, че ваксината на "Астра Зенека" е безопасна и ефективна, като заключи, че ползите от нея са повече от рисковете.

В първия ден от подновяване на ваксинацията с "Астра Зенека" в Регионалната здравна инспекция в Бургас, в УМБАЛ, в КОЦ, в другите здравни заведения в морския град, определени за ваксинация, имаха готовност да имунизират, но нямаше наплив от желаещи, установи проверка на "Черноморие".

Румен Димитров бе първият от десетимата, които бяха ваксинирани в късния следобед днес. Той се появи половин час по-рано от часа, за който са му се обадили. "Датата ми за ваксинация беше днес. Когато ми се обадиха, дойдох. Страх ме е да се ваксинирам с "Астра Зенека", но избрах по-малкото зло. Сигурно ще има странични ефекти, но съм подготвен", сподели пред "Черноморие" Димитров. Той сподели, че е следил всички новини, свързани със спирането на имунизацията с тази ваксина и е имал колебание, но все пак решението за ваксинация е надделяло. Нито един от близките на Румен Димитров, както и самият той, не се е срещал с COVID-19. Той е и първият, който е решил да си сложи ваксина. "Родителите ми също искат да го направят, но са възрастни и не смятат, че е добре да си слагат "Астра Зенека", допълни бургазлията.

След като попълниха данните си, името на ваксината, която ще им бъде поставена и се подписаха в листа за информирано съгласие, десетимата бургазлии бяха ваксинирани. Те получиха и талончета с датата, когато ще им бъде поставена втората доза - 28 май.

Галерия