България се оказва предпочитана дестинация за полските туристи

България се оказва предпочитана дестинация за полските туристи

100% ръст на полски туристи се очакват през "Лято 2022" спрямо миналата година. Те компенсират отсъствието на руски и украински туристи от нашия пазар тази година, заради войната. "Полските туристи са значително повече. Голяма част от тях идват организирано, а има и такива, които са индивидуални. Но повечето избират за почиват в Слънчен бряг", каза в отговор на въпрос на "Черноморие" Георги Чипилски - директор на "Летище Бургас". И тази година има директни полети от Бургас до няколко града в Полша като Краков, Варшава, Познан и други.

Туристите от Полша ще компенсират отъствието на туристи от Русия и Украйна, заради продължаващата война в Украйна. Още в началото на военните действия България забрани полетите от Русия. Пътуващите от Руската федерация избират да летят до Истанбул и оттам да влязат със самолет или с автомобил у нас.

Значителен ръст ще има и от страна на израелските туристи.

Очакванията са тази година през бургаското летище да преминат около 1 300 000 пътници. "Едва през 2025 година ще възстановим цифрите от туристопотока, който беше отбелязан през 2019 година", допълни Георги Чипилски. Отпадането на ковид мерките значително облекчава проверката на пътниците, които излитат и кацат на летището.