Всички институции са мобилизирани, каза след спешна среща премиерът Николай Денков (в средата). Снимки Министерски съвет

Всички институции са мобилизирани, каза след спешна среща премиерът Николай Денков (в средата). Снимки Министерски съвет

„Всички институции са мобилизирани и работят във връзка с усложнената зимна обстановка в страната. В над 1000 населени места все още няма подаване на електроенергия, но е необходимо време, за да могат аварийните екипи да реагират навсякъде. Работата на екипите по отстраняване на повредите в електропреносната система е силно затруднена, а на места невъзможна заради интензивните валежи и силните пориви на вятъра“. Това заяви министър-председателят. Николай Денков след извънредното съвещание в Министерския съвет. В него участваха министрите на вътрешните работи, на енергетиката, на отбраната и на регионалното развитие и благоустройството – Калин Стоянов, Румен Радев, Тодор Тагарев и Андрей Цеков, главният секретар на МВР – главен комисар Живко Коцев, началникът на отбраната - адмирал Емил Ефтимов, ръководителите на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“ и Агенция „Пътна инфраструктура“ – главен комисар Александър Джартов и инж. Ясен Тодоров. Областните управители от страната се включиха в срещата онлайн.

Премиерът припомни, че след разпореждането му в петък всички областни управители са направили срещи на координационните си щабове, за да се провери и потвърди готовността за работа на екипите. Премиерът благодари на всички институции, които са работили на терен през нощта. Над 100 души са били освободени от снежните капани. Евакуирани са и 150 пътници, включително деца, блокирани в пътнически влак в област Бургас.

Продължават и сега да се разчистват пътищата в страната. Мобилизирани са всички аварийни екипи. „В Шумен, Силистра, Разград ще продължи да бъде тежко и през следващите часове заради обилните снеговалежи и ураганни ветрове“, заяви Денков.

Премиерът призова да се мобилизират и всички социални служби. „Не бива да се допуска в снега и студа да останат хора без подслон и топла храна“, каза още Николай Денков.

Държавните горски предприятия от системата на Министерство на земеделието и храните също се включват в почистването на снега и падналите дървета и клони.

Министър-председателят съобщи още, че се събира информация от всички регионални управления на образованието относно нуждата от преминаване към обучение в електронна среда в кризисните райони, където това е възможно. „Моят призив е към всички директори на училища, всички регионални управления максимално бързо да се подготвят и родителите да следят каква информация ще се получи по отношение на учебния процес утре“, подчерта премиерът.

Няма данни за опасност от преливане на язовирите в страната, но те остават под постоянно наблюдение заради очакваното снеготопене в следващите дни.

Галерия