В обсъждането участваха всички зам.-кметове на общината. Снимка Община Бургас

В обсъждането участваха всички зам.-кметове на общината. Снимка Община Бургас

1000 нови паркоместа на територията на града ще бъдат изградени през настоящата година. Това стана ясно по време на публичното представяне на проекта за бюджет на общината за 2019 година в залата на НХК. В него участваха зам.-кметът по финанси, бюджет и икономика Красимир Стойчев, зам.-кметът по образование и култура Йорданка Ананиева, зам.-кметът по европейски политики и околна среда Руска Бояджиева, зам.-кметът по строителство Чанка Коралска, зам.-кметът по здравеопазване, спорт и социални дейности д-р Лорис Мануелян, директорът на дирекция "Бюджет" Златина Караиванова.

По време на срещата стана ясно, че за част от паркоместата има готови и проекти.

"През 2017 г. Общината обособи 500 нови места за паркиране, а през миналата 2018 г. още 650, с оглед разрастването на града и необходимостта от повече паркоместа", уточни зам.-кметът Чанка Коралска.

Тя анонсира и най-сериозните реконструкции на основни пътни артерии, които предстоят - сериозен ремонт на бул. "Проф. Яким Якимов",  на бул. "Стефан Стамболов" - в участъка от входа на Бургас до светофара към бул. "Тракия" и от кръговото пред хотел "Мираж" до бул. "Демокрация", на бул. "Захари Стоянов" в ж.к. "Меден рудник" и на бул. "Димитър Димов".  Сериозни ремонти предстоят и на главни улици в кв. "Банево".

Сериозни  инвестиции са предвидени в Бюджет 2019  и за образованието, като акцент  са  модерни е-кабинети за първокласници, съобразени с новата информационна среда, подобряване на спортната инфраструктура в учебните заведения, както и старт на проектите за реконструкция на Дома на НХК и на бившата Немска болница, която е предвидено да стане модерна библиотека. Това разясни зам.-кметът по образование и култура Йорданка Ананиева.

През тази година е предвидено да стартира и още един мащабен проект на общината - изграждането на нов онкологичен център, които да обедини на едно място всички необходими звена за диагностика и лечение според най- актуалните тенденции в тази област, обясни зам.-кметът по здравеопазване д-р Лорис Мануелян.

Сред акцентите в ресор Европейски политики и екология е изграждането на анаеробна станция за обработка на биоразградими отпадъци, монтирането на още подземни контейнери, промяна  и прецизиране на технологията за сметосъбиране, подписване на договор с независима лаборатория, която да измери нивата на въздуха и да определи кои са замърсителите в града, разясни зам.-кметът Руска Бояджиева.

Рамката на Бюджет 2019 на Община Бургас е 272 492 000 лева.