Хакатонът ще се проведе под патрожана на комисар Мария Габриел. Снимка Архив

Хакатонът ще се проведе под патрожана на комисар Мария Габриел. Снимка Архив

11 000 участници се включват в първото издание на Европейския хакатон #EUvsVirus. Той ще се проведе под патронажа на българския еврокомисар за иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта Мария Габриел. Хакатонът ще се проведе в периода от 24 до 26-ти април. Инициативата ще предостави възможност на иноватори, учени, програмисти, да предложат иновативни решения в борбата срещу коронавируса.

"Екипите ще работят в продължение на 48 часа и ще предложат решения, свързани с кризата - например с проблемите, пред които е изправена здравната система, икономиката, грижата за хора в уязвимо положение. Идентифицирали сме шест области: здраве и живот, икономическа дейност, социално и политическо сътрудничество, дистанционни методи за работа, дигитални финанси, предизвикателства в областта на гражданската защита или осигуряване на хранителната верига", информира българският еврокомисар.

Към момента са регистрирани 11 000 участника от целия ЕС – представители на неправителствения сектор, бизнес организации, болници, университети, научни организации. Участниците с най-добри предложения ще бъдат поканени да се присъединят към платформата на Европейския съвет по иновациите (ЕСИ). Тя ще им предостави достъп до инвеститори, фондации и други възможности за финансиране.

"В тази извънредна ситуация имаме нужда от спешни решения за новите предизвикателства, пред които сме изправени. Насърчавам всички иноватори, учени, хора с идеи, да предложат иновативни решения в борбата срещу коронавируса и да се включат в европейския хакатон. Тази инициатива е още един начин да обединим талантите на Европа за защита на здравето и живота на хората", коментира комисар Мария Габриел.