Аксиния Михайлова е председател на журито (третата отляво надясно), което ще избере победителя в 9-то издание на конкурса. Снимка Авторът

Аксиния Михайлова е председател на журито (третата отляво надясно), което ще избере победителя в 9-то издание на конкурса. Снимка Авторът

11 книги стигнаха до втория етап на националния конкурс за поезия "Христо Фотев", организиран от Община Бургас. За участие са постъпили 88 книги от 83 автори. Жури в състав - Аксиния Михайлова - председател и членове - Добрина Топалова, Бина Калс от Бургаска писателска общност, Иван Сухиванов - Сдружението на българските писатели, Боян Ангелов - Съюз на българските писатели, Силва Хаджиян - Министерството на културата, Цвета Дичева от квотата на Община Бургас. Те отсяха 11 книги, които продължават към следващия етап на конкурса. Избраните книги по азбучен ред на авторите са:

1. Виолета Кунева - "Кучето на Персефона"

2. Георги Николов - "Както се отваря небе"

3. Денис Нуф - "Разсейване от нищото"

4. Едвин Сугарев - "Блудни синове"

5. Елка Василева - "Пеперуди през зимата"

6. Ина Иванова - "Нещата за които мълчим"

7. Йордан Атанасов - "Машина"

8. Йордан Пеев - "Ръце за даване"

9. Кръстьо Раленков - "Смъртта разпитва вече кой си"

10. Людмила Калоянова - "Номад"

11. Керана Ангелова" - "Дървото на наровете"

За втория етап ще бъдат селектирани книгите на 5 автори. Името на победителя ще бъде обявено на специална церемония навръх 90-тия рожден ден на Христо Фотев - 25-ти март - Благовещение.

Режисьор на спектакъла по случай кръглата годишнина е Христо Симеонов. "Правил съм спектакли за 50 години, за 60 години от рождението на Христо Фотев. Този спектакъл трябва да бъде различен, защото поетите не умират", каза Христо Симеонов. В спектакъла ще участват Христо Христов Симеонов, Гергана Стоянова, Богомила Цекова, Георги Милтиядов, ще се чуе и запис с гласа на Христо Фотев.

Няколко съпътстващи конкурси и изложби ще бъдат включени в програмата по случай кръглата годишнина от рождението на отишлия си от този свят поет, "...роден в Стамбул, но жител на Бургас...".

Тази година за трети път ще се проведе конкурса за илюстрация по стихове на Христо Фотев по инициатива на Община Бургас В него могат да участват ученици от VIII до XII клас и студенти. Творбите ще бъдат представени в изложба, съпътстваща Националния конкурс за поезия "Христо Фотев".