Заместник-министърът на икономиката и индустрията Ирина Щонова откри форума в Бургас. Снимки Министерство на икономиката

Заместник-министърът на икономиката и индустрията Ирина Щонова откри форума в Бургас. Снимки Министерство на икономиката

Германия e най-големият външнотърговски партньор на България през изминалата година. Това каза заместник-министърът на икономиката и индустрията Ирина Щонова в Бургас при откриването на форума "Nearshoring and diversification back to EU", който се организира от морската община и Германо-българската индустриално-търговска камара (ГБИТК).

По думите ѝ през 2022 година стокооборотът между двете страни е достигнал 12 млрд. евро, което е абсолютен рекорд. Възходящият тренд продължава и през тази година, като само за първото тримесечие на 2023 г. българският износ надхвърля 1,6 млрд. евро, а вносът от Германия е над 1,5 млрд. евро, обяви Щонова.

"Обнадеждаваща е и оценката на немския бизнес, който оперира в нашата страна. По данни от изследване на ГБТИК сред германските компании у нас, сто процента от тях заявяват, че биха инвестирали отново в България. Немските фирми са и едни от най-големите инвеститори в страната ни", посочи зам. - министър Щонова. Тя изтъкна  данни на БНБ , според които само за първото тримесечие те са инвестирали нови над 83 млн. евро в страната.

"Българската икономика се развива със стабилни темпове. Нашата цел е да поставим фокуса върху инвестиции в сфери, които генерират по-голяма добавена стойност", каза още зам.-министър Щонова. 

Тя поздрави гостите на форума от името на министъра на икономиката и индустрията Богдан Богданов за стабилните и силни икономически и търговски отношения между Германия и България и ги увери, че ще продължи  активното сътрудничеството между ръководеното от него ведомство и Германо-българската индустриално-търговска камара.

Целта на форума, който бе открит в Международния конгресен център, е да постави България като атрактивна дестинация за бизнес както и да разшири двустранните българо-германски икономически отношения. Участие в него взеха посланикът на ФР Германия в България Н.Пр. г-жа Ирене Мария Планк, кметът на община Бургас – Димитър Николов,  както и представители на бизнеса от двете страни.

Галерия