Обучението се проведе в рамките на проект, финансиран по програма Еразъм+. Снимки ПГМЕЕ

Обучението се проведе в рамките на проект, финансиран по програма Еразъм+. Снимки ПГМЕЕ

Екип от 12 учители от бургаската  Професионална гимназия по механоелектротехника и електроника, известна още като Механото, взе участие в обучение по проект "Формиране на умения за използване на иновативни методи в преподаването - Future now", който се финансира по програма "Еразъм+", сектор "Професионално образование и обучение". Обучението се проведе в испанския град Барселона.

Учителите участваха в четири структурирани курса:

1. "Вehaviour teachers in troubles with students. Inclusive education“/ „Работа с  проблемни ученици. Приобщаващо образование“;

2. „Project Based Learning (PBL)“/ “Учене чрез проекти“;

3. "Flipped Classroom"/ “Обърната класна стая“ ;

4. „Mixing Science and arts at school - Science, Technology, Engineering, Art and Mathematics /STEAM/

Различните теми на обученията се водиха от лектори – специалисти в дадената област и включваха теоретична и практическа част. По време на практическите занимания учителите от ПГМЕЕ имаха възможност да изработят различни ресурси, в т.ч. проекти и урочни планове/ в т.ч. интердисциплинарни/, прилагайки методологията на Design Thinking/Дизайн мислене/, творческо програмиране със Scratch, Micro:bit, 3D – прототип, STEAM, роботика, обърната класна стая, проектно – базирано обучение, социално предприемачество и др.

Обучението по проекта даде прекрасни възможности на педагогическите специалисти, включени в него да надградят  не само професионалните, а така също  езиковите и дигиталните си умения. Наученото ще бъде споделено с колектива на гимназията и приложено на практика в непосредствената работа с учениците на ПГМЕЕ.

За своя престой в столицата на автономна област Каталония, участниците в проекта имаха възможност да се запознаят и с уникалното културно богатство на Барселона, вторият по големина град в Испания, да посетят емблематични обекти с доказано историческо и архитектурно значение, да усетят неповторимата атмосфера и магията на древния град и неговите жители, спецификата на езика и кухнята на каталунците.

Дейностите по обучението бяха организирани и проведени съвместно с партньорската организация "M&М Profuture Training" със седалище в Барселона.

Екипът от педагогически специалисти, взел участие в обучението по проекта „Формиране на умения за използване на иновативни методи в преподаването“ в Барселона, Испания, изказва своята искрена благодарност на ръководството на ПГМЕЕ и специално на директора на гимназията г-жа Роза Желева, за предоставената възможност за обучение в прекрасна обстановка, придобиване на знания, опит и професионална квалификация.

Галерия