120 коня ще се състезават в турнира за Купа Бургас. Снимка Лина Главинова

120 коня ще се състезават в турнира за Купа Бургас. Снимка Лина Главинова

120 коня от 24 клуба в страната ще прескачат препятствията на осмото издание на турнира по конен спорт "Купа Бургас", който ще се проведе на 17, 18 и 19-ти август на конната база в парк "Езеро". Състезанието се организира от Община Бургас, Федерацията на конен спорт и клуб "Кан Аспарух". Тази година, освен състезанията за коне, ще се проведе и прескачане на паркур за понита. Четирима състезатели на девет години ще вземат участие в тази част от турнира. Сред тях е и Елиза Чолакова. "Тя стана първата и вече е двукратна шампионка на България по прескачане на препятствия с пони", каза Тодор Шейтанов - изпълнителен директор на Федерацията.

Бургас ще бъде представен със състезатели от трите клуба. Сред тях е най-добрият в момента млад код Касай с ездач Пламен Радославов. Те ще вземат участие и на Световното първенство за млади коне. Публиката ще види на манежа и Сияна Базотева, която е част от националния ни отбор за юноши по конен спорт. Тя ще участва и на Балканското първенство, което ще се проведе в края на август и началото на септември в Загреб, Хърватска.

Сред изненадите тази година е концертът с участието на рок певицата Милена Славова, която ще пее в събота вечерта.

Наградният фонд на турнира е 16 000 лева, осигурени от Община Бургас. Ще има и предметни награди от генералния спонсор. Входът за състезанието е безплатен за зрителите.