Маратонът е традиционен и се радва на добра посещаемост. Снимки Община Варна

Маратонът е традиционен и се радва на добра посещаемост. Снимки Община Варна

Над 1200 бегачи от 33 държави се включиха в международния маратон, което започна днес на площад "Независимост" във Варна. Кметът на морския град Благомир Коцев даде старт на маратона. Маратонът е в три дистанции. Общо 179 атлети стартираха в класическата дистанция от 42.195 км.

В полумаратона от 21 км стартираха 418 състезатели, а в дистанцията от 10,5 километра – 532 атлети.

Коцев даде старт и на градския крос от 2 км. В него най-възрастният участник е на 82 години. Три деца на по две години също ще участват в състезанието.

Победителите в надпреварата при мъжете и жените ще получат парична премия от по 1500 евро, заелите второ място – по 1000 евро, а финиширалите трети – по 500 евро.

Състезанието се провежда по обновено трасе. След старта бегачите се отправят по централната пешеходна зона и навлизат от главния вход в Морската градина, а след това се включват за кратко по пътя Варна – КК „Златни пясъци".

Емблематичното за града събитие е съпътствано от спортен празник с демонстрации и томболи с награди в зоната на старт-финала. Желаещите могат да се включат в демонстративни тренировки по художествена гимнастика, карате, йога за деца, табата, баскетбол, футбол, брейк, балет и други с помощта на треньори от варненските клубове и школи.

На място ще се тегли и томбола с награди. 

Галерия