DSC_1379

DSC_1379

121 става Б Одрин и тръгва от 30-и ноември вече писа. Линия 121 беше закрита, след като на 26-и ноември влезе в сила новата транспортна схема на Бургас. Тя обаче остави без транспорт 300 жители на комплекс "Меден рудник", които пътуват до Северна промишлена зона, за да стигнат до работните си места.

По новата линия автобусите ще пътуват с обозначение "Б Одрин", като курсовете ще се изпълняват в работни дни сутрин и следобед, но с друг маршрут.
Сутрин курсовете ще се изпълняват в часовете 06.45 ч., 07.00 и 07.15 часа по маршрут - булевард "Захари Стоянов", бл. 410 - улица "Въстаническа" - булевард "Александър Георгиев Коджакафалията" - улица "Петрова нива" - улица "Апостол Войвода" - булевард "Захари Стоянов" - булевард "Тодор Александров" - улица "Одрин" - терминал "Славейков".
Следобед курсовете са в часовете 16.45, 17.00 и в 17.15 часа по маршрут - терминал "Славейков" - улица "Одрин" - булевард "Тодор Александров" - булевард "Захари Стоянов" - улица "Апостол Войвода" - улица "Петрова нива" -  булевард "Александър Георгиев Коджакафалията" - улица "Въстаническа"-  булевард "Захари Стоянов", бл. 410.
Новата транспортна схема на Бургас е част от проекта "Интегриран градски транспорт", който Община - Бургас изпълнява от 2008 година. 

По този проект бяха закупени и новите автобуси. Средствата за тях са осигурени с европейско финансиране и съфинансиране от общинския бюджет. За целта Община - Бургас тегли кредит в размер на 20 млн. лева. Погасяването на заема започна от началото на настоящата година.

По проекта е въведена и електронна система за таксуване на пътниците. Тя започна да функционира от 7-и септември. В автобусите таксуването става чрез чекиране на картата. Все още кондукторите продават билет на цена от 1 лев. През декември и шофьорите ще започнат да продават билети. Те обаче ще бъдат на стойност 1.50 лева.

В момента тече процедурата за доставка на валидаторите за тролеите и маршрутките. Докато те бъдат снабдени с устройствата, пътуването в тях ще става чрез хартиен билет, закупен от кондуктора или шофьора.

Очаква се и Националната агенция за приходите да лицензира електронната система. Тогава ще бъдат пуснати и вендиг автоматите, на които ще се зареждат картите за пътувания. От вендиг автоматите ще се купуват и еднодневни карти с определен брой билети за пътуване.