Най-нетърпеливите се наредиха на опашка още преди официалния старт на Нощ на музеите. Снимки Авторът

Най-нетърпеливите се наредиха на опашка още преди официалния старт на Нощ на музеите. Снимки Авторът

Опашка от желаещи да видят панагюрското златно съкровище се изви още преди 18.00 часа пред сградата на Археологическата експозиция на Регионалния исторически музей в Бургас. В този час бе дадено началото на инициативата "Нощ на музеиет", при която всички музеи работят с вход свободен.

Истински фурор предизвика изложбата "Панагюрското златно съкровище" - музейно копие на Национален исторически музей - София. Експонатите са подредени в зала "Трезор" на Археологическата експозиция. Представени са всичките девет съда от съкровището, изработени от 23 каратово злато – общо малко над 6 кг. Украсата е със сцени от древногръцката митология, като са изобразени редица божества и герои – Хера, Атина, Афродита, Аполон, Артемида, Дионис, Херакъл, Тезей, Парис, амазонки, вакханки и сфинксове.

Желаещите да видят съкровището не се отказаха да чакат, за да влязат в залата. Опашката от желаещи не намаля през цялата вечер.

А в зала "Трезор" е представена още една, не по-малко интересна и стойностна изложба, "Рисувана керамика от Аполония - Созопол". Тя ще гостува до 30-ти април 2025 г. Съдовете са от богатата колекция на Археологически музей - Созопол. Върху представените съдове са изобразени редица религиозни, митологични  и епически сцени. Особен интерес представляват различните форми на керамичните съдове. Акцент в изложбата е статуарна сцена с пируващи сатири.

Галерия