Кметът на Бургас Димитър Николов връчи паметна книга на ректора на НХА проф. Драчев. Снимки Лина Главинова

Кметът на Бургас Димитър Николов връчи паметна книга на ректора на НХА проф. Драчев. Снимки Лина Главинова

122 години, след като художникът Иван Мърквичка поставя началото на Държавното рисувателно училище, Националната художествена академия откри първия си филиал в страната - на Магазия 1 в Бургас. Тържествената церемония събра академичния съвет на Академията, народни представители, областният управител на Бургас Вълчо Чолаков, общински съветници, кметът на Бургас Димитър Николов, общественици, студенти.

Началото на Държавното рисувателно училище е поставено преди 122 години на ъгъла на улиците "6-ти септември" и "Аксаков" в София. Художникът Иван Мърквичка събира около 40 студенти и така се слага началото на учебното заведение. Малко по-късно писателят Алеко Константинов пише: "Само Държавно рисувателно училище липсваше нам. Няма и една-две години да минат и ще поискат да си отворят ателиета я в Драгалевци, я в Дивотино". Явно авторът на "Бай Ганьо" се оказва прозорлив, но разширяването на училището, прераснало през годините в Национална художествена академия, става 122 години след неговото начало. Бургаският филиал е първият в страната, а откриването му отне три години.

Филиалът ще се помещава на втория етаж на обновената Магазия 1. Тази част бе прехвърлена с решение на Министерски съвет от държавно предприятие "Пристанищна инфраструктура" на НХА. След няколкомесечни ремонтни дейности, огромното хале, което се намира под металната конструкция на Айфел, е преградено и там са обособени залите за обучение за студентите в отделните специалности. 42 са първокурсниците, които ще учат в Бургас по специалностите - "Живопис", "Стенопис", "Графика", "Книга, илюстрация, печатна графика", "Плакат и визуална комуникация", "Рекламен дизайн", "Мода" и магистърска програма "Арттерапия".

След прочуственото си слово, ректорът на НХА проф. Николай Драчев връчи три почетни плакета на Академията за принос в развитието на институцията и откриването на филиала. Първият бе за кмета на Бургас Димитър Николов, вторият - за областния управител Вълчо Чолаков, а третият - за Диян Димов - изпълнителен директор  на "Пристанище Бургас".

"Дълги години съм кмет. С какви ли не проекти съм се занимавал, но по-трудна и сложна задача не съм имал. Ако някой ми беше казал, колко трудно се открива висше учебно заведение, нямаше да му повярвам. Трябваше да се промени Наредба, да се промени закон. Но така трябва да бъде. Чест е за мен да бъда на откриването на филиала на НХА. Не ми се мисли, стяга ме стомахът като се сетя, че трябва да работим за откриването на Медицинския факултет в университет "Проф. д-р Асен Златаров", каза кметът на Бургас Димитър Николов.

"Само за три години изминахме всички стъпки и етапи, за да сме тук сега. През цялото време всички ме питаха "Защо?", "Защо в Бургас?", "Защо филиал?". Много по-смислено е да се опитваш да създаваш, отколкото да стоиш отстрани и да казваш, колко е трудно. Благодаря на всички, които приеха филиала в Бургас за своя кауза", каза проф. Георги Янков - директор на филиала на НХА.

Той връчи на ректора проф. Драчев плакет "Свети Николай Чудотворец" и Паметна книга, която след като бъде изписана ще влезе в Държавния архив.

На филиала на церемонията по откриването проф. Светозар Бенчев връчи книжките на първокурсниците. Те получиха и подаръци от Община Бургас, връчени им от зам.-кмета по образование в Общината Йорданка Ананиева.

Сред гостите на тържествената церемония бе Снежана Няголова - директор на СУ "Св. св. Кирил и Методий". В учебното заведение има паралелка по изобразително изкуство. Двама от възпитаниците на гимназията от "Випуск 2018" сега са първокурсници във филиала на НХА. В Магазия 1 бяха и представители на фирмите, които са участвали в ремонтните дейности на сградата, сред които и Руси Куртлаков - собственик на "Ремонтстрой", който е и собственик на галерия "Бургас", и меценат.

Галерия