Ветроходната регата ще бъде открита на 29-ти юни. Снимки Архив

Ветроходната регата ще бъде открита на 29-ти юни. Снимки Архив

Над 130 ветроходци от цялата страна се включват в традиционната регата "Черноморец - Бургас". Тя ще бъде открита на 29-ти юни, петък, от 11:30 часа на кея до морския фар на Бургас. Ветроходците ще се състезават в класовете "Оптимист", "Лазер 4,7"; "420", "470" и "Фин". В регатата се включват предимно деца и младежи като най-малките са едва на 6, но вече умеят да летят по вълните с вятъра. В категориите за големи най-възрастният участник е 70-годишен.

Регатата се провежда за единайсти път и е организирана от яхт-клуб "Черноморец - Бургас". Тя е валидна за ранглистите на България и е важна за определяне на националните отбори на страната в различните класове.

Една от гонките в състезанието е превърната в зрелищно ветроходно шоу, което е радост за очите и голяма емоция както за зрителите, така и за самите деца - участници. То се провежда на метри от брега в района от Магазия 1 до фара на Бургас и дава уникална възможност на жителите и гостите на града да наблюдават отблизо уменията на младите ветроходци.

"Това е единственият начин да покажем на хората красотата на ветроходството", споделя главният съдия на регатата Валентин Николов.

Регатата "Черноморец - Бургас" се провежда ежегодно за единайсти пореден път. Още от създаването си тя се утвърждава като една от елитните в страната с богат награден фонд и многобройни интересни съпътстващи събития. Главен съдия е Валентин Николов - бивш председател на Българска федерация по ветроходство, член на управителния й съвет и заместник председател на яхт клуб "Черноморец - Бургас". Компетентното жури включва представители на съдийските колегии по ветроходство от София, Варна и Бургас.

На 29-ти и 30-ти юни от 13.00 часа гонките в различните класове могат да се наблюдават от мостика и от плажа на Бургас. Ветрохоходното шоу ще се състои в събота 29-ти юни от 16.00 часа в района на Морска гара. Тържественото награждаване на победителите и закриване на регатата е в неделя от 16.30 часа.

Галерия