Екипажът се завърна от участие в мисия на НАТО. Снимки ВМС

Екипажът се завърна от участие в мисия на НАТО. Снимки ВМС

135-членният екипаж на фрегата "Верни" ще бъде тестван за COVID - 19. Като част от състава на Флотилия бойни и спомагателни кораби – ВМС фрегатата се завърна в Република България след участие в Постоянната военноморска група на НАТО 2 (SNMG 2). Заедно с фрегата "Верни" в групата участваха италианския разрушител "Вергинио Фасан", канадската фрегата "Фредериктън", турската фрегата "Салирейс" и румънската фрегата "Реджина Мария". Командир на съединението беше флотилен адмирал Паоло Фантони, който управлява съединението от борда на италианския разрушител.

Целта на плаването бе повишаване на нивото на оперативната съвместимост с ВМС на съюзническите страни, усъвършенстване на подготовката и способностите на личния състав на кораба за участие в провеждането на учения в съюзнически формат и усъвършенстване на тактиките, техниките и процедурите при съвместно плаване със страни членки на НАТО.

По време на двадесет дневното си плаване групата прoведе съвместни учения от типа "PASSEX" последователно с кораби и подводница от ВМС на Република Турция, с кораби от ВМС на Република Румъния, както и с катери от бреговата охрана на Република Грузия. Проведени бяха множество учения по водене на борба с подводен, въздушен и надводен противник; тренировки и учения по тактическо маневриране; приемане и предаване на товари на море; осветяване на надводната и въздушната обстановка.

Командирът на фрегата "Верни" капитан II ранг Теодор Кабаков заедно с 135-членният екипаж на кораба получиха висока оценка от командира на съединението флотилен адмирал Фантони за приносът им към усъвършенстване на подготовката и боеспособността на групата.

Участието на кораба в групата ще бъде запомнено с безпрецедентните мерки срещу разпространението на COVID-19 и успешната доставка на резервни части на море с участието на вертолет от състава на ВМС на Република България. По отношение на мерките срещу разпространението на COVID-19, всички екипажи спазваха пълна забрана за слизане на брега, както и качване на други кораби от състава на съединението. С цел безопасност всички срещи на командира на съединението с местната власт в Република Румъния и Република Грузия бяха проведени онлайн (по Скайп).

Равносметката е 3120 проплавани мили за 350 часа и участие в повече от 200 различни учения и тренировки.

Поради повишените противоепидемиологични мерки в държавата корабът бе временно дислоциран в град Варна, където членовете на екипажа ще преминат през медицински прегледи, след което фрегата "Верни" ще се завърне на мястото си за постоянно дислоциране в Пункт за базиране Бургас.

Галерия