Турнирът ще се проведе до неделя в Созопол

Турнирът ще се проведе до неделя в Созопол

14 български са в основната схема на тенис турнира, който ще се проведе до неделя в Созопол. И четирите български представителки в квалификациите на международния турнир по тенис за жени "Созопол Санта Марина Къп" с награден фонд 15 000 долара спечелиха днешните си срещи и влязоха в основна схема. Турнирът е единственият за жени в България през тази година от календара на международната федерация по тенис ITF и валиден за световната женска ранглиста.

Никол Русева бе убедителна срещу австралийката София Фрай за 6:1 6:1, а другите три българки играха мач-тайбрек, за да стигнат до успеха. Беатрис Спасова отстрани Елени Кампантаи (Гърция) с 6:1 4:6 10:7, Мирела Шкумбова се наложи над Силвия Мария Костаке (Румъния) с 6:1 1:6 10:8, а Елена Кралева надигра Мая Раденкович (Швеция) в най-оспорвания мач за деня със 7:6(4) 5:7 10:8.

Така българските тенисистки в основната схема станаха общо 14. Директно благодарение на класирането си в световната ранглиста влизат водачката в схемата Гергана Топалова, третата Петя Аршинкова и седмата Ани Вангелова, както и Зиновия Ванева, Любослава Перухова и Габриела Михайлова, а с "уайлд кард" от Българска федерация по тенис и от Тенис център Санта Марина са Денислава Глушкова, Стела Пеева, Белослава Велева и Лия Каратанчева.

Международният турнир за жени е последното международно състезание за годината. През 2019 г. тук се проведоха и турнир за мъже с награден фонд 15 000 долара, турнири за юноши и девойки до 18 г. от календара на ITF и до 14 г. от календара на европейската федерация "Тенис Европа", както и редица държавни турнири от календара на БФТ, от веригата "Киндер+", множество турнири за деца и любители.