Мотото на фестивала тази година е Любов между редовете

Мотото на фестивала тази година е Любов между редовете

14 подбрани филмови заглавия, създадени въз основа на литературни образци или посветени на именити писатели, са включени в програмата на кино-литературния фестивал "CineLibri", който ще се проведе във Варна между 11-ти и 24-ти октомври. Събитието се осъществява с подкрепата на фонд "Култура" на Община Варна.

Тази година фестивалът е под мотото "Любов между редовете". Конкурсната програма включва 9 кинопродукции, които вече привлякоха вниманието на световната критика и публика, а някои от тях са удостоени с отличия на едни от най-големите международни кинофоруми. Варненската публика ще има възможност да види френско-канадската драма "Ще се видим там горе" на режисьора Албер Дюпонтел - удостоена с пет награди "Сезар" - екранизация по едноименния роман на Пиер Льометр, носител на "Гонкур"; френско-белгийския трилър "Липсващото досие" на режисьора Ерик Зонка, адаптация по бестселъра на Дрор Мишани с Венсан Касел и Ромен Дюри; елегантния комедиен романс "Джулиет гола" на Джеси Перец по романа на Ник Хорнби; амбициозната американска продукция "Чайка" по пиесата на А. П. Чехов, адаптация на режисьора Майкъл Мейер, с участието на Сърша Ронан и Анет Бенинг; копродукцията "Съпругата" на режисьора Бьорн Рунге - екранизация по романа на Мег Уолицър, с участието Глен Клоуз.

Три от останалите филми в програмата са посветени на литературни легенди: "Колет" е биографична драма на режисьора Уош Уестморлънд с Кийра Найтли в ролята на френска писателка. Както подсказва заглавието, "Да бъдеш Астрид" осветлява малко познатата история около появата на най-непокорното и луничаво момиче в литературата - Пипи Дългото чорапче. А "Щастливият принц" на Рупърт Евърет пресъздава неразказаната история за последните трагични дни от живота на гениалния ирландски писател и драматург Оскар Уайлд.

Програмата на CineLibri Варна включва и епичния филм на Тери Гилиъм "Човекът, който уби Дон Кихот", чийто трънлив път до големия екран се превръща в повод за филм. Зрителите ще се насладят на кинематографичното бижу "Неподчинение" с Рейчъл Макадамс и Рейчъл Уайз и на филма "Книжарницата" (12 международни награди и над 30 номинации!), базиран на едноименния бестселър на Пенелъпи Фицджералд. Специално внимание заслужават и филмът "Неапол във воали" на режисьора Ферзан Йозпетек, който миналата година отнесе награда "Синелибри" за най-талантлива екранизация, както и "Да се изгубиш нарочно: Филмът", едно киноприключение без GPS-и, карти и хотели, забъркано от младото трио Крис Захариев, Ясен Атанасов и Анастас Шипков.

В морската столица ще бъде излъчена и дългоочакваната екранизация на шедьовъра "На плажа Чезъл" със Сърша Ронан ("Изкупление", "Бруклин") и Били Хауел ("Дюнкерк"), която дава старт на фестивала в столицата, в присъствието на големия британски писател Иън Макюън. Билети на цени от 8.00 и 6.00 лева вече са в продажба на касата на Фестивален и конгресен център – Варна.