Над 700 метра е дълъг участъкът, който ще бъде ремонтиран. Той е изцяло общински

Над 700 метра е дълъг участъкът, който ще бъде ремонтиран. Той е изцяло общински

1.4 млн. лева без ДДС ще струва ремонтът на отсечката, свързваща Приморско и Китен. 50% от средствата са осигурени безвъзмездно от бюджета на Министерството на регионалното развитие и благоустройството, а останалите пари са обезпечени чрез кредит, който Община Приморско изтегли.

Ремонтните дейности стартираха с официална церемония днес. Проектът предвижда разширяване на пътно платно, така че то да стане с ширина 7 метра с две ленти във всяко посока на движение, тротоарна настилка от двете страни на участъка, велоалея, осветление, хоризонтална и вертикална пътна маркировка. Очаква се той да бъде завършен в рамките на шест месеца и да е достъпен за ползване от жителите и гостите на община Приморско.

"Рехабилитацията на този пътен участък е от голямо значение, защото от една страна ще доведе до сериозно повишаване на пътната безопасност и от друга ще улесни значително придвижването в района. Туристите ще имат по-бърз и удобен достъп до плажовете на ММЦ - Приморско и приятно преживяване на крайморска разходка пеша или с велосипед. Обновеният път ще донесе и значителни ползи за местните жители и местния бизнес с по-добра мобилност и улеснено достигане до хотели, туристически и търговски обекти", каза преди церемонията по първа копка кметът на Община Приморско Димитър Германов.

На събитието присъстваха областният управител на област Бургас Мария Нейкова, заместник-областните управители - Мария Ценова и Пламен Янев, общински съветници от Община Приморско, както и всички кметове на съставните населени места.

Предвидената за рехабилитация отсечка е силно натоварена най-вече през летния сезон, а в случаите на пътно-транспортни произшествия на основния път Приморско - Царево, тя е единствен възможен коридор за преминаване на потока от автомобили в тези посоки. Реализацията на пътя ще позволи и по-бързото придвижване на специализираните автомобили на пожарната и спешна медицинска помощ, което също може да се окаже решаващо за спасяването на човешки животи.

Галерия