Фестивалът трябва да бъде открит в средата на месеца. Снимки Черноморие-бг

Фестивалът трябва да бъде открит в средата на месеца. Снимки Черноморие-бг

14 приказни герои, изработени от пясък, очакват най-малките и техните родители в района на "Парк Езеро" в Бургас. "Щури, смешни страшни. Приказни герои" е озаглавено 13-то издание на атрактивния Фестивал на пясъчните фигури, който се провежда всяка година в морския град. Тази година, заради пандемията от корона вирус, неговото начало се забави, но фестивал ще има. Скулптурите са почти завършени и съвсем скоро пясъчният град ще бъде отворен за посетители.

"Хубаво е, че успяхме да организираме и тази година фестивала, въпреки сложната ситуация. Той се е наложил като марка за Бургас и съхраняването му беше изключително важно. Фестивалът предполага хората да се насладят на една красива и забавна гледка, без да излагат на опасност своето здраве и това на близките си", заяви зам.-кметът по култура, туризъм и спорт в Община Бургас Диана Саватева.

14 ще бъдат композициите в тазгодишното издание. Те се изработват от 12 автори, шестива от които са от Бургас. За направата на фигурите са използвани 5 600 тона пясък.

Откриването на фестивала ще бъде в средата на юли, като е планирано това да се случи в периода 11-17-ти юли.

В предишните издания на Пясъчния фест той е посещаван от 100 000 души годишно.

Галерия