Най-много са свободните позиции за отрасъла хотелиерство и ресторантьорство. Снимка Архив

Най-много са свободните позиции за отрасъла хотелиерство и ресторантьорство. Снимка Архив

140 чужденци са подали документи в Бюрото по труда - Бургас, за да работят това лято по нашето Черноморие. Документи за сезонна заетост са подадени от граждани на Украйна, Русия и Молдова. Това е броят на молбите приети в Регионалната служба по заетостта в Бургас само за януари 2018-та година. През 2017 година са били регистрирани 467 чужденци, които са работили по Южното Черноморие.

"До започването на туристическия сезон има още време. Очакваме цифрата на молбите за работа от страна на чужди граждани да се увеличи", Гергана Костадинова - началник отдел "Услуги по заетостта" към дирекция "Регионална служба по заетостта" в Бургас.

През месец март 2018 година в бюрата по труда в област Бургас са заявени  общо 4 128 работни места, от които 4 028  на първичния пазар на труда това е със 145 повече спрямо март 2017 година. И тогава и сега най-много работни места през месеца са заявени в отраслите - "Хотелиерство и ресторантьорство" - 1779, "Търговия, ремонт на автомобили и мотоциклети" - 795. Едва 81 са обявените  работни  места в отраслите "Селско, горско  и рибно стопанство". Длъжностите, за които са обявени най-много работни места през месеца са за камериер/камериерка, сервитьор, готвач и др. Голяма част от тези обявени работни места са за сезонна заетост и са налични за заемане на по-късен етап – през април и особено през май.