Бургаското издание на академията ще се проведе за трета година. Снимки НХА - Архив

Бургаското издание на академията ще се проведе за трета година. Снимки НХА - Архив

140 деца и тийнейджъри на възраст от 6 до 16 години ще се включат в ателиетата на Лятната академия на Националната художествена академия, коята ще се проведе от 5-ти до 24-ти юли в Бургас. "Лятна академия за деца и ученици - Море 2021" очаква за трети път децата в морския град. Тя се организира от филиала на Националната художествена академия в морския град по проект "Лятна академия за деца и ученици към НХА", който има своята 11-годишна биография в София.

И това лято децата и учениците, не само от Бургас, но и от страната ще имат възможност да творят под ръководството на студенти и преподаватели от Академията, в партньорство с изявени художници от Бургас, които ще предложат незабравими срещи с изобразителното изкуство.

Те ще рисуват, ще моделират, ще посещават музеи и галерии, ще се забавляват. Всеки ден от 09.00 до 17.00 часа, те ще участват в това пъстро приключение по специална програма. Малките академици ще имат богата палитра от различни видове творчески занимания на брега на морето – в ателиетата на новата ни сграда, в морската градина, в Графичната база и културен център "Морско казино", в Центъра за съвременно изкуство и библиотека и експозициите на Регионалния исторически музей в Бургас. Планиран е и еднодневен пленер в Националния археологическия резерват "Деултум" в село Дебелт. Учебната програма включва: академично рисуване, живопис, графика, скулптура, плакат, илюстрация - авторска книжка и авторски комикс, мозайка, керамика, икони, дизайн, работилничка за изработване на кукли, пленер – морски пейзаж, пясъчни скулптури и много изненади.

В края на периода малките художници ще подредят своята детска изложба с най-хубавите творби, в галерията на Академията - "Магазия 1". Тогава ще бъдат връчени и дипломите им.

Проектът "Лятна академия за деца и ученици към НХА - филиал Бургас" се осъществява с подкрепата на Община Бургас.

Галерия