17-годишният Дейвид (в средата с кръста) зе четвърти път скача в морето на Богоявление, но за първи път спася кръста. Снимки Кметство Свети Влас

17-годишният Дейвид (в средата с кръста) зе четвърти път скача в морето на Богоявление, но за първи път спася кръста. Снимки Кметство Свети Влас

17-годишният Дейвид Огледалов спаси Светия кръст Господен от водите в Свети влас. Той успя да изпревари другите 12 смелчаци и да извади Богоявленския кръст. Огледалов четири пъти е влизал в морето на Богоявление, но тази година за първи път успява да спаси кръста. "Благодаря на моите братя. На всички пожелавам най-вече здраве и късмет, да пазим традициите си и най-вече – да бъдем горди българи!", каза късметлията.

Дейвид Огледалов учи туризъм в гимназията "Иван Вазов" в Слънчев бряг.

Тази година в ритуала в Свети Влас участваха и двама руски граждани. Най-младият от 12-те смелчаци бе 15-годишен ученик, който скача за християнския символ за първи път.

За смелостта всички мъже получиха поздравления от кмета на града Иван Николов и парични награди.

В Свети Влас Богоявление започна в местния храм "Свети Атанасий", където отец Димитър отслужи литургия, след което направи и т.нар. Богоявленски водосвет.

Богоявленската традиция за спасяване на Светия кръст събра десетки на плажа в курортния град. 13-те мъже аплодирани от присъстващите получиха благословия от отец Димитър, който хвърли кръста в морето. Истинска смелост и кураж проявиха всички участници, но най- бърз и ловък се оказа Огледалов.

При скачането на мъжете във водата температурата на въздуха в Свети Влас бе около 19 градуса.