156 114 жители на Варненска област са се преброили електронно От тях 141 069 души са жители на община Варна. 1 826 169 пък българите, които са се преброили по интеренет, обобщи още Славов. Той обеща бутилка уиски на 200 000-ия варненец, който се преброи по електронен път. Припомняме, че до края на кампанията остават по малко от три денонощия, тъй като тя ще завърши в 24 часа на 9 февруари. 

Един от проблемите, които срещат гражданите е, че не знаят или объркват електронните си пощи. Вече имаме сигнали, от хора, които не могат да се преброят чрез собствения си e-mail, тъй като друго лице вече е регистрирано на него, посочи Славов. Във връзка с кампанията по подмяна на личните документи, той обясни, че системата може да не приеме номера на старата лична карта. В такива случаи изходът е регистрацията да стане чрез данните на друго лице в домакинството. 

Ако пък не бъдат откри от преброителите, гражданите имат възможност да предадат номера си от електронното преброяване и в съответните районни преброителни комисии, които се намират в кметствата. 

Част от преброителите са се отказали да участват в кампанията. Най-честата причина е, че на регистрираните лица в Бюрото по труда им спират обезщетенията за срок от 5 месеца, ако участват в кампанията. Има достатъчно резервни преброители, обобщи шефът на статистиката в морския град.

 

Днес+