Старшата акушерка на Родилно отделение Руска Ганчева изми ръцете на "бабата" – д-р Антонио Душепеев. Снимки Пресцентър УМБАЛ

Старшата акушерка на Родилно отделение Руска Ганчева изми ръцете на "бабата" – д-р Антонио Душепеев. Снимки Пресцентър УМБАЛ

1620 бебета са дошли на бял свят в Родилното отделение на УМБАЛ - Бургас през 2017 година, като двойките близнаци са повече в сравнение с предходната година. Продължава и тенденцията момчетата да бъдат повече от момичетата. От началото на 2018 година са регистрирани 100 раждания. Над 70% от бебетата идват на бял свят по естествен начин. Секциото се прави само в краен случай по медицински показания, което е световен златен стандарт в акушерството и гинекологията. Повод за гордост е и фактът, че от откриването си до момента Звеното за асистирана репродукция регистрира 90 раждания на бебета, заченати с помощта на специалистите от звеното, похвалиха се от здравното заведение навръх днешния Бабинден - Ден на родилната помощ.

Свидетели на ритуала станаха десетки млади майки с бебета. Те бяха дошли, за да засвидетелстват своето уважение към лекарите и акушерките. Старшата акушерка на Родилно отделение Руска Ганчева изми ръцете на "бабата" - д-р Антонио Душепеев, с пожеланието както леко се хлъзга сапунът, така лесно да се раждат бебетата.На тържеството днес присъства вицепремиерът с ресор "Здравеопазване" Валери Симеонов, зам.-председателят на Комисията по здравеопазване в Народното събрание Георги Колев, народните представители Валентин Касабов и Христиан Митев, зам.-областният управител Севдалина Турманова, зам.-кметът по здравеопазване в Община Бургас д-р Лорис Мануелян, ръководството на РЗИ Бургас в лицето на д-р Георги Паздеров и д-р Вергиния Цанова, изпълнителният  директор на УМБАЛ Бургас д-р Бойко Миразчийски, много лекари, медицински сестри и акушерки.

Д-р Антонио Душепеев показа на гостите отделенията, в които идват на бял свят повечето бургаски новородени. Той изрази желание, че всички те ще съдействат да се случи дългоочакваният  ремонт на отделението, да бъдат обновени родилните легла и апаратурата. За ремонта има изготвен проект, който е подаден в Министерството на здравеопазването.

Галерия