Средствата за култура бяха обсъдани на заседание на Постоянната комисия в ОбС Варна

Средствата за култура бяха обсъдани на заседание на Постоянната комисия в ОбС Варна

16,8 млн. лева е проектобюджетът на Община Варна във функция "Почивно дело, култура и религиозни дейности". Заради преходния остатък той е малко по-висок от предходната година, стана ясно на днешното заседание на ресорната комисия към Общински съвет – Варна, на което беше обсъдена и одобрена финансовата рамка.
За културни събития, празници и естетизация на градската среда са заделени близо 3,7 млн. лева. В тази сума влиза бюджетът за фонд "Култура", който тази година е размер на 1 млн. лева. С част от тях Варна ще подпомогне изпълнението на културната програма на българското европредседателство.
За реализация на програмата за ново паметниково и монументално изграждане на града са предвидени малко над 425 000 лева. С 200 000 лева от тях ще бъде изградена Алея на варненската памет, която ще се състои от 10 паметника. В бюджета са предвидени също средства за пластики на кметовете Иван Церов и Михаил Колони, за композицията "Очакване" на Вълнолома, както и  за скулптура, посветена на европейската принадлежност на България.
Зоокътът, който също попада във функция "Почивно дело, култура и религиозни дейности", ще получи близо 800 000 лева. С част от парите ще се направи ремонт на клетките на лъвовете и ще се купят и монтират камери в зоопарка.
Половин милион лева в общинския бюджет са заделени за два варненски храма. Съветниците гласуваха 350 000 лева да бъдат дадени за довършителни работи по изграждането на храм "Св. Прокопий Варненски", а 150 000 лева – за ремонт на покрива на катедралния храм "Св. Успение Богородично". Очаква се до края на годината новият храм да отвори врати, стана ясно на заседанието.
Членовете на комисията предвидиха в бюджет 2018 година и средства за закупуване на гориво за част културните институти на Варна. Общината ще плати общо 60 000 литра гориво за двете сгради на Театрално-музикалния продуцентски център и 18 000 литра за Кукления театър.
По време на заседанието стана ясно също, че MTV, която миналата година организира грандиозно музикално събитие във Варна, ще се завърне в града през 2018 г., за да бъде домакин на още по-голямо шоу. Според организаторите общите разходи за реализиране на проекта през настоящата година възлизат на 2 млн. евро. Съветниците дадоха съгласието си Община Варна да участва със 150 000 евро, които не са включени в общата рамка от 16,8 млн. лева. Решението трябва да мине през комисията по финанси и бюджет, преди Общинският съвет окончателно да се произнесе.