Зам.-министър Русинова представи възможностите на новата схема. Снимки Лина Главинова

Зам.-министър Русинова представи възможностите на новата схема. Снимки Лина Главинова

17 000 българи ще могат да се възползват от възможностите, които ще предоставя новата социална услуга - патронажна грижа. Бюджетът на процедурата "Патронажна грижа за възрастни хора и лица с увреждания - Компонент 2" е в размер на 47 млн. лева, а средствата са по Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси". Целта на схемата и начините за кандидатстване от страна на общините бяха представени от заместник-министъра на труда и социалните грижи Зорница Русинова на информационен ден в Бургас.

"Проекти по схемата ще се приемат до края на февруари и се надяваме, че още през пролетта ще започне реализацията на първите одобрени", каза зам.-министърът. Патронажната грижа е насочена към хора над 65 години, които не могат да се обслужват сами, в това число и хора с увреждания и които имат нужда от допълнителна медицинска грижа - измерване на кръвното, профилактичен преглед и други. Най-остра е нуждата в малките населени места и общини, където се усеща и недостиг на здравни заведения и специалисти. "Целта е да предоставим интегрирани услуги на местно ниво. Парите по схемата са разпределени по общини. Всяка община може да кандидатства с проект, в който целевата група да не бъде по-малко от 50 души. Тези общини, които не могат да подадат проекти самостоятелно, могат да го направят заедно със съседни общини", разясни в рамките на информационния ден Зорница Русинова.

"Доволен съм, че идеята за тази услуга дойде от Бургас. От три години се опитваме да създадем нова услуга към социалния ни патронаж, защото осъзнахме необходимостта от комплексна услуга най-вече за трудно подвижните хора, които обслужваме. Поискахме от социалното министерство да разработи програма за медико-социална услуга от която да се възползват и останалите общини в страната", каза кметът на Бургас Димитър Николов. 800 жители на община Бургас ползват услугите на социалния патронаж. В него работят 23-ма души. Новата схема на Министерството на труда и социалната политика ще даде възможност да бъде привлечен медицински екип, който да посещава възрастните хора, за да им измери кръвното налягане, да направи преглед и ако се нуждаят да ги транспортира до лечебно заведение.

"Община Бургас може да кандидатства с проект на стойност 600 000 лева, който да обхване минимум 250 души", поясни още зам.-министър Русинова.

Галерия