Андрей Георгиев първи стигна до кръста, който бе хвърлен от епископ Иеротей в морето. Снимки Черноморие-бг

Андрей Георгиев първи стигна до кръста, който бе хвърлен от епископ Иеротей в морето. Снимки Черноморие-бг

17-годишният ученик Андрей Георгиев спаси Светия кръст в Бургас. 62 смелчаци скочиха в морето навръх днешния празник Богоявление. По традиция в последните години дървения кръст се хвърля във водите от Агатополския епископ Иеротей - викарий на Сливенския митрополит Йоаникий и игумен на поморийския манастир "Свети Георги Победоносец". Секунди след това участниците в ритуала скочиха от плочата в морето. Първи до кръста стигна Андрей Георгиев, който се оказа, че е спортист и тренира водна топка.

Петима тийнейджъри на 16 години участваха в ритуала в Бургас. Най-възрастният участник е на 70 години, един рожденик и двама именици също скочиха за кръста. Всички 62-ма момчета и мъже бяха благословени от епископа и получиха, и парични награди.

Необичайно високите за януари температури бяха и причината за толкова много желаещи да участват в ритуала. Температурата на морската вода е 9-10 градуса, с 1 градус по-ниска от тази на въздуха. Вълнението на морето е 1-2 бала.

Празникът днес започна с отслужване на Света литургия в храмовете в града. А след това Агатополският епископ Иеротей освети бойните знамена. Водосветът бе извършен на площада пред храм "Св. св. Кирил и Методий" и оттам тръгна и празничното шествие, което премина по улиците "Александровска" и "Алеко Богориди", за да стигне до моста, където бе извършен ритуала по спасяването на кръста.

 

Галерия