Общо около 24 тона отпадъци са отстранени от деретата, вследствие на бедственото положение. Снимки Община Варна

Общо около 24 тона отпадъци са отстранени от деретата, вследствие на бедственото положение. Снимки Община Варна

От четири охранителни канала в район "Приморски", вследствие на бедствието, са извадени над 6 тона паднала дървесина, клони и трупи. Само от Шокъровия канал са извадени над 17 тона наноси. Това съобщиха от дирекция "Екология и опазване на околната среда" към Община Варна по повод почистването на запушените от бедствието дерета.

Почистени са Кемер дере, Франга дере, Кайнак дере и Шокъровия канал при заустването в Черно море. От деретата и канала са изнесени смесени битови отпадъци, наноси, нерегламентирано изхвърлени строителни материали, дрехи, паднали клони и земни маси.

Извършено е извозване на трупи, събиране и извозване на листна маса, премахване на паразитна растителност, изнасяне на натрупани пясък, камъни и наноси. Извършено е почистване на утайника на Шокъровия канал. От морето със специална водолазна техника е извадена старата решетка, отнесена при бедствието през септември и е поставена нова.

Общо около 24 тона отпадъци са отстранени от деретата, вследствие на бедственото положение, но това не са всички дейности по възстановяване на градската среда след проливните дъждове миналия месец.

Галерия