177 126 жители в Бургаско се преброиха онлайн

възможността за електронно преброяване. То приключи в полунощ на 9-ти февруари. Тази цифра нарежда областта на четвърто място в страната. "Около 30% от населението на общините Несебър, Поморие и Царево са предпочели да се преброят по интернет. Най-малък е делът на община Руен - 4%. ВМалко Търново от тази възможност са се възползвали 782 души", каза Гергана Кисьова - шефка на Регионалното статистическо бюро в Бургас.

 

В онлайн преброяването в цалата страна са се включили 3 120 000 души, което е 41 % от бългаското население. Най-активните се оказват между 20-39 години.

От 8.00 часа тази сутринта започна втората част на преброяването. То ще продължи до 28 февруари. Ангажираните за Бургаска област са 2 507 души. От тях 503 са контрольорите. Задължително е преброителят  да се лигитимира пред живущитите, които ще анкетира. Тези, които са се преброили онлайн трябва да предоставят на преброителя своя номер. При отсъствие на живущите преброителят оставя своя номер и телефон, за да бъде потърсен. Възможно е да се уговарят срещи в удобен час за живущите. При отказ от страна на лицето да бъде преброено, преброителят се връща отново с контрольор, за да го убедят, че това е важно. При отказ той бива глобяван с 150 лева.

За въпроси и оплаквания може да се звъни на телефон 070016310.

8 придружителя от ромски произход ще обикалят къщите заедно с преброителите в бургаските квартали, където живее този етнос. "С тях е сключен граждански договор. За периода им се заплаща по 30 лева", обясни Гергана Кисьова.

Затворниците също ще бъдат преброявани като в анкетата ще бъде отбелязвани като постоянно население. Преброителят ще записва всички бездомници, които случайно засече. Като за техен адрес записва улицата, на която ги е видял.

Предварителна информация от преброяването ще излязе в началото на април. В окончателните данни ще се разбере колко е броят на чужденците, населяващи България и каква част от  българското население е емигрирало.

 

Теодора Петрова

В полунощ на 9 за 10 февруари успешно се преброиха онлайн 177 122 бургазлии, от които 85 010 жени и 92 112 мъже. 42 % от бургаското население се е регестрирало онлайн.Това нарежда града на четвърто място  в страната. Госпожа Кьосова обяви, че  по-голямата част от населението на общини като Несебър, Поморие и Царево са предпочели първата част на преброяването, най - малък е делът на община Малко Търново с 7,2 % и на община Руен с 4%.
Онлайн преброяването за страната е подготвено за 2-3 месеца . Досега са се включили 3 120 000 души , което е 41 % от бългаското население. Най-активните се оказват между двадесет - и тридесетгодишна възраст.
Днес от 8.00 часа сутринта до 20.00 часа вечерта започва преброяването по къщите.То ще продължи до 28 февруари. Ангажираните хора затова са 2 507 души.Задължително е преброителят  да се лигитимира пред живущитите. Регестриралите се онлайн показват своя номер. Държавното лице има право да се убеждава дали номерът е верен и ако не да се връща отново . За останалите хора са подготвени анкети. При отсъствие на живущите преброителят оставя своя номер и телефон , за да бъде потърсен .Възможно е да се уговарят срещи в удобен час за живущите . При отказ той се връща с контрольор, за да накарат с убеждения или акт от 150 лева съответния човек да се преброи.
За въпроси и оплаквания жителите могат да се обадат на телефон 070016310 или да  напишат своите жалби в сайта на националния статистически институт.
Госпожа Кьосова заяви също , че в ромските махалии преброителят ще  бъде съпъстван с придружител , който е предложен от ромските лидери.С тях е сключен граждански договор. За периода им се заплаща 30 лева.Те са 8 души за бургаска община.
Затворниците се примеат за постоянно население. Преброителят ще записва всички бездомници , които случайно засече. Като за техен адрес записва улицата , на която ги е видял.
Предварителна информация от преброяването ще излязе в началото на април.В окончателните данни ще се разбере колко е броят на чужденците , населяващи България, и каква част от  българското население е емигрирарало.