76% стигна избирателната активност на референдума в Обзор

76% стигна избирателната активност на референдума в Обзор

178 жители на община Несебър, които живеят в село Баня, са против отделянето им от община Несебър и преминаването им към община Обзор. На проведения на 28-ми февруари местен референдум за отделянето на седем населени места от община Несебър, 1193 от избирателите гласувата с "да", против бяха 404 гласоподаватели.

Със 73,37% Обзор реши - иска да е отделна община

Сега 178 от гласувалите против са изпратили отворено писмо до премиера на страната Бойко Борисов, с което изразяват своето несъгласие за разделянето на общината и оставането им в новата община Обзор, когато това стане факт.

"Месеци наред, докато се подготвяше провеждането на референдума и по време на самата информационна кампания, никой не чу нашата позиция. През цялата разяснителна кампания вниманието на медиите беше ангажирано основно с оплакванията на жителите на гр. Обзор, недоволни от „тиранията и подтисничеството“ от страна на Община Несебър. Всички пренебрегнаха другата гледна точка, нашата гледна точка. Никой не ни попита какво мислим ние, жителите на останалите населени места, какви са нашите тревоги и опасения. А ние сме обикновени жители, с много и различни проблеми в ежедневието. И нашия категоричен вот ПРОТИВ, с почти 70 % активност, нямаше нищо против гр. Обзор. Напротив, много от нас имат роднини и приятели в Обзор. Нямаме нищо против желанието на град Обзор да бъде самостоятелна община.

Но смятаме, че последиците от отделянето ни от Община Несебър ще са катастрофални за нас.

Пишем това отворено писмо, за да стигнат до вас и да вземете предвид тревогите ни ако село Баня стане част от община Обзор", се казва в писмото изпратено до премиера.

В него се казва още:

"Транспорта, за да стигнем до работното си място и да се приберем по домовете си след края на работния ден сега се осигурява от Община Несебър. Личните ни лекари са в гр. Обзор, но никой от тях не идва до Баня, а всеки от нас пътува до тях както може. Изследванията, които ни се назначават се правят в гр. Несебър или к.к. Слънчев бряг. За да стигнем до там, Община Несебър два пъти седмично ни осигурява транспорт.

Ако с. Баня стане част от Община Обзор, Община Несебър няма да има този морален и финансов ангажимент. В тежките месеци, а и години които предстоят и ще може ли бъдещата община Обзор, една нова община, която на този етап е неясно реално какви приходи ще има да ни осигурява този транспорт?".

Писмото завършва така: "Молим да постановете решение, с което да не създавате нова община Обзор, или ако я създадете Ви молим да изключите с. Баня от нея. Ние сме жители на община Несебър и искаме да останем такива! ".