Журито пресява днес кандидатите за конкурса за изпълнители Бургас и морето. Снимка Авторът

Журито пресява днес кандидатите за конкурса за изпълнители Бургас и морето. Снимка Авторът

Международно жури пресява днес кандидатите за участие в Националния конкурс за млади изпълнители "Бургас и морето", който Община Бургас организира. На музикалния кастинг, който се провежда днес в зала "Тоно Русев" на Културен дом на НХК, се явиха 18 от записалите се 22 индивидуални изпълнители и две групи. По регламент те трябва да се представят с авторска песен на живо пред журито, в която влизат доц. Дарияна Куманова - доцент в Академията на Сан Ремо, собственик на музикално училище в Милано, Антонио Вандони - артистичен музикален директор на Radio Italia Solo Musica Italiana и Radio Italia TV, поп изпълнителите Михаела Маринова и Стефан Илчев.

"Изключително обнадеждена съм. Чухме много свежи гласове. Чрез конкурса за изпълнители ще вдъхнем нов живот на една запазена марка, каквато е конкурсът за песен "Бургас и морето", каза зам.-кметът по култура в Община Бургас Диана Саватева.

"Целта ни е да научим младите да създават авторска музика. Тук има много таланти и бих им помогнала да изнесат музиката си навън", сподели Антонио Вандони.

"Важно е, че заедно участваме в това приключение. Самият аз започнах кариерата си на сцената на "Бургас и морето", допълни Стефан Илчев, който е и роден в Бургас.

Журито ще избере между 8 и 12 индивидуални изпълнители и групи за финалната част на конкурса, който ще бъде втората вечер на "Бургас и морето". Журито търси песни, които да носят енергията на младостта. Заедно с изпълнителите на сцената през лятото ще се качат и ученици от бургаското Музикално училище, които ще свирят с тях на живо. Изпълнителите ще трябва да се представят с две песни - една авторска и една песен по избор от минали издания на конкурса за песен "Бургас и морето", но с нов аранжимент. Победителят ще получи процудиране на песента му и клип към нея.